Friday, August 08, 2008

Independence Days

Är det någon som har antagit den utmaningen? Jag skrev ju om den för en tid sedan och tänkte jag skulle försöka rapportera regelbundet om hur det går, men det har jag ju inte alls gjort. Men tankegången har slagit rot – att hela tiden tänka på att se om sin matförsörjning, att bli så oberoende som möjligt av den livsmedelsindustri som försöker trycka på oss en massa skräp under beteckningen "mat", att ta ett eget ansvar för vad jag och familjen stoppar i oss, att hela tiden utvecklas och lära nytt, att ta ansvar för och stödja en lokal livsmedelsproduktion. Det här citatet från den amerikanska självhushållnings"gurun" Carla Emery är en viktigt utgångspunkt för utmaningen:

All spring I try to plant something every day - from late February, when the early peas and spinach and garlic can go in, on up to midsummer, when the main potato crop and the late beans and lettuce go in. Then I switch over and make it my rule to try and get something put away for the winter every single day. That lasts until the pumpkins and sunflowers and late squash and green tomatoes are in. Then comes the struggle to get the most out of the stored food - all winter long. It has to be checked regularly, and you’ll need to add to that day’s menu anything that’s on the verge of spoiling, wilting or otherwise becoming useless.

I mycket kort sammanfattning handlar utmaningen ju om att man varje dag, eller varje vecka, eller vad man vill (det viktiga är nånslags regelbundenhet) försöker göra ett eller flera av följande:

*Plantera eller så något
*Skörda något
*Konservera/ta vara på något
*Lägga något till matförrådet
*Förbereda och planera inför framtiden/sämre tider
*Förvalta/sköta om något/hushålla
*Laga en ny maträtt
*Stödja lokal matproduktion
*Minska sopmängden
*Lära sig något nytt

En ganska diger lista, men man väljer ju själv och i alla fall jag har börjat tänka mer aktivt på flera av de här punkterna. Egentligen är det ju bara gammal hederlig hushållning i nya termer, sånt som våra förmödrar kunde och som vi delvis tappat bort.

Den här veckan har jag och sambon börjat jobba igen efter semestern, så det har blivit lite hej-och-hå med både trädgård och planering. Lite har blivit gjort, trots allt:

*plockat in sallad, lök, majrovor och kålrötter som ska bli kimchi
*plockat in bondbönor och de första gråärterna till torkning
*sorterat ut trasiga lakan till återanvändning och planerat in ett loppisbesök för att försöka hitta nya
*idag ska jag ta upp det sista av den tidiga potatisen innan bladmöglet slår till i fukten och värmen

No comments: