Thursday, August 14, 2008

Grönare liv på ett år. Vecka 25 – Omdefiniera det normala!

Veckans gröna-liv-tips har jag lånat från den amerikanska ekobloggen One Green Generation och inlägget Redefining Normal. Melinda skriver om hur den kanske största stötestenen när det gäller att förändra sitt liv i grönare riktning är alla miljöskadliga vanor som vi uppfattar som helt normala. Som att köpa frukt från andra sidan jordklotet, hålla våra hus 20 grader varma året runt, studsa iväg till Thailand på semester stup i kvarten, ha 1 million elektriska apparater... ja ni vet.

Så länge vi uppfattar den här livsstilen som helt normal är det väldigt svårt både att förändra sitt eget liv och att påverka andra i samma riktning. För man vill ju inte sticka ut och bryta mot mönstret, inte för mycket i alla fall (bara lite lagom för att få lite bättre miljösamvete).

Att bryta mönster och invanda levnadssätt är jättesvårt men ändå nödvändigt. Kanske behövs det att några ställer sig i spetsen och vågar, orkar vara "onormala" för att det ska hända något. Vågar du? Jag gör det bara till en viss del... Men när många vågar vara "onormala" så blir det ju faktiskt helt normalt efter ett tag :-)

Hoppa nu iväg och läs Melindas inlägg, för det är väldigt klokt och läsvärt!!

2 comments:

Anonymous said...

Jag har annars uppfattningen att det är lite trendigt att vara miljösmarta och folk skryter gärna om de få miljösmarta grejer de gör. Det är ju dock bättre än inget alls och trendigt är bara jätte bra när det kommer till något så viktigt. En lätt sak är att 1 gång per halvår gå igenom de elsaker man har och de man inte använt de senaste månaderna slänger man på återbruket. Sedan måste man kanske lägga ner lite mer tid på att riva sina morötter för hand eller att knåda degen för hand men om man tänker på den terapeutiska inverkan dessa aktiviteter har är det väl värt besväret. Om man sedan räknar in den kärlek och energi som man ger maten och som naturligtvis gör den bättre så gör man väl gärna jobbet.
SoniaP

Christina said...

Jo, det är lite trendigt att vara miljösmart, men för de flesta bara inom vissa gränser. Vissa livsstilsgrejer är svåra att släppa utan att det blir "konstigt". Klimatsmart uppvärmning av huset är OK, men inte att ha 13-15 grader inomhus på vintern. Kläder i ekobomull OK, men inte lappat och lagat. Snålspolande duschmunstycke OK, men inte att minska på antalet duschar. Så uppfattar jag det iaf.