Wednesday, August 20, 2008

Det händer i trädgården


Det händer en del såhär på sensommaren också. Bondbönorna som såddes i juli har kommit igång fint. Om bara nattfrosten dröjer så kanske det blir bönor också! Överhuvudtaget har det hittills gått ganska bra med allt som jag sått och satt såhär sent på säsongen. Men om det ska hinna bli skörd av det, så måste antingen nattfrosten dröja eller så får vi lägga fiberduk på det mesta. Går det bra, så får vi väldigt mycket mat ur trädgården i år. Går det inte bra så har vi förhoppningsvis i alla fall lärt oss något!


Borlottibönorna kom igång sent, med torka och insektsangrepp. Men nu börjar de första skidorna bli klara. Snyggt med lilafläckiga bönor! Återstår att se hur de smakar.


Frilandsgurkan ville sig inte inte alls i år. Men samma sort sådd i pallkrage med mycket hästgödsel växer så det knakar. Gurkämnena är bara centimeterstora ännu, men de brukar växa väldigt fort bara de kommer igång. Det blir egentligen inläggningsgurka av den här sorten, men vi äter dem som "vanliga" gurkor. De smakar jättebra, men skalet kan bli lite taggigt, så man får skrapa eller skala dem, åtminstone när de börjar bli lite större.


Den första omgången märgärter har gjort sitt och på deras plats växer nu kål, som såtts i pallkrage och sedan planterats ut. Broccoli och grönkål till vintern ska det bli här. En ny omgång märgärter växer i en pallkrage, men de har inte börjat blomma än. Det är osäkert om det hinner bli fler ärter före frosten.
Kålen har sällskap av sallad, som snart går i blom och av mangold som stått och vuxit lite långsamt bredvid ärterna. Nu verkar den komma igång bättre.


Pumpalandet börjar bli en djungel. Det blir det alltid, det spelar ingen roll hur noga man är med att hålla rätt avstånd mellan plantorna. De snor ändå ihop sig i en enda röra framåt sensommaren. Men det blir gott om både pumpor och vintersquash och sommarsquash har vi redan så det räcker och blir över. Nu börjar jag bli sugen på ugnsbakad vintersquash med olivolja och vitlök!Och min fina Nevada-ros blommar om! Den fick jag av goda vänner för några år sedan och det är den första ros som flyttade in i trädgården när vi började göra i ordning här. Sen har den fått sällskap av många andra. Men den här är en favorit, väldigt fin, nästan rent vit, med en lite gammaldags känsla.

3 comments:

Anonymous said...

Vilka sorter av squash och pumpa har du?

Christina said...

Jag har flera sorter, får återkomma lite senare med en lista.

Anonymous said...

en gammal trädgård skall ha en gammal ros, eller hur!

man kan ju inte äta den men den ger ju lite "andlig spis"

annan