Tuesday, July 01, 2008

Nu gror det!

Äntligen gror gurkor och bönor ordentligt! Jag sådde ju om för en knapp vecka sedan och nu går det hur bra som helst. Uppenbarligen har jag hittat ett bra sätt att hantera de här ömtåliga växterna. Så här kommer "receptet":

Ta två pallkragar och sätt dem på varandra. Fyll den undre pallkragen med färsk hästgödsel. Ha gärna tidningspapper eller markväv under för att slippa få upp ogräs. Häll matjord över gödseln , men inte riktigt ända upp till kanten. Lämna sådär en 10 cm.

Så de ömtåliga växterna, vattna, lägg ett gammalt fönster över alltihopa. Voilà – det gror. Vädra varma dagar så det inte blir för varmt.

Poängen med det hela är att det blir som en varmbänk. Den färska gödseln brinner och gör det "varmt om fötterna" för ömtåliga fröer och plantor. Kalla nätter hålls värmen kvar av glaset. Man får dock hålla koll så det inte blir för varmt. Jag har haft 20–25 grader i jorden och det är uppenbarligen lagom.

När växterna når över pallkragskanten får man förstås ta bort fönstret, men då har de förhoppningsvis hunnit bli starka och fina och klarar av lite kallare väder. Blir det riktigt ruskväder är fiberduk nog en bra idé. Efter skörden i höst borde gödseln vara lagom brunnen och fin för att läggas ut som jordförbättring.

Jag har kämpat med bönor och frilandsgurkor på friland varje år, men nu blir det nog pallkragar i fortsättningen. Dessutom har en familj med fyra hästar men ingen köksträdgård flyttat in nära oss, så vi kan få i stort sett så mycket gödsel vi vill! Vi får väl dela med oss av lite morötter till hästarna som tack för hjälpen ;-)

No comments: