Saturday, July 26, 2008

Bärgodis

Det här receptet valsar runt på nätet under sitt engelska namn Fruit Leather. Nu har jag provat det själv och det var väldigt gott! Man kan göra på flera olika sätt, med olika slags bär och frukt och med valfri sockermängd. Väldigt söta bär borde fungera bra utan socker.

Bärgodis
Ca 1 liter valfria bär (jag tog hallon och röda vinbär)
socker efter smak
lite vatten

Koka upp bären med en aning vatten (om det behövs) så att de mjuknar och saftar sig. Tillsätt lite socker (jag tog några matskedar). Passera det hela noggrant genom en sil så att bara skalen blir kvar.

Ta en långpanna e.d. och klä den med bakplåtspapper. Bred ut den passerade bärmassan tunt. Torka det hela på svag ugnsvärme (50 grader) tills det är hanterbart och kan lossas från underlaget. Det tar några timmar, hur många beror ju på hur blöt bärmassan var från början. Skär i remsor och ät. Man ska kunna spara detta ganska länge, men här blev det uppätet :-)

2 comments:

Malin Harju said...

Mmm, det lät gott! I senaste numret och Föräldrar och barn(kan ha varit Gravid-numret) hade Renée Voltaire med ett recept på hemmagjort godis där man skulle mixa torkade aprikoser med valfria bär och torka och skära i remsor. Lät gott och ditt lät snarlikt!

Ett gott betyg är ju att det inte fanns något kvar att spara! :D

Ha en fin söndag!

/Malin

Christina said...

Jo, det finns en massa varianter på det här receptet. Tar man torkade aprikoser behöver man väl knappt något socker heller. Låter gott.

Det lär väl bli en del experimenterande här framöver, fast nu börjar det bli tomt på bärbuskarna.