Wednesday, July 16, 2008

Grönare liv på ett år. Vecka 21 – Ifrågasätt gräsmattan!


Om du bor i eget hus så har du antagligen en gräsmatta. Stor eller liten, perfekt skött eller lite vanvårdad, gräsmattan ska finnas där. Men gräsmattor är energislösande företeelser och de stjäl tid som man kunde använt till något roligare. I alla fall om de sköts enligt konstens alla regler. Läs vilken trädgårdsbok som helst! Det ska luftas och mossrivas, gödslas och vattnas, klippas och grejas. Absurt, egentligen, först ska man lägga en massa tid och energi på att få gräset att växa, sen när det väl växer så ska det klippas kort!
Problemet med gräsmattan är inte bara att den är så energislukande att hålla fin. Den är också en ekologisk öken av värsta slag. Ekologiskt sett är gräsmattan en yta som bara väntar på att tas i bruk av andra växter – först av alla de växter vi kallar ogräs, som är specialiserade på att ta störda ytor i bruk, sedan av buskar och träd som tar över när ogräset förberett marken. Det är en naturlig utveckling mot skog, som vi ständigt måste hejda för att hålla våra gräsmattor i skick. Därför blir det så mycket jobb med dem. Och de gör ingen särskild nytta i det ekologiska samspel mellan arter som behövs för att trädgården ska fungera – snarare blir de barriärer som hindrar nyttiga insekter och annat att göra sitt jobb. Den enda verkliga nyttan med en gräsmatta är att gräsklippet blir ett prima gödselmedel att täckodla med.

Vad man man göra i stället då? Många av oss vill ju ändå ha en gräsmatta. En plats där man kan sätta trädgårdsmöblerna och grillen, ställa barnens studsmatta eller plaskbassäng, spela krocket, spela kubb eller vad man nu gör. Ofta tänker vi oss gräsmattan just som en plats där barnen kan leka. Till att börja med kan man fråga sig om det just är en gräsmatta vi vill ha? Eller är det snarare gräsmattans funktion vi vill ha, en öppen yta med plats för vila eller aktiviteter? Den funktionen kan kanske en "mossmatta" eller en "blomstermatta" fylla lika bra? Eller en stenlagd yta med örter i mellanrummen. Eller något annat. Här är några funderingar utifrån våra egna erfarenheter av en jättestor och ganska meningslös gräsmatta (som vi för övrigt krymper lite i taget).

* Krymp gräsmattan! Fundera på hur stor öppen yta du egentligen vill ha/behöver. Låt resten bli köksträdgård eller fruktträdgård eller varför inte en skogsträdgård? En mindre gräsmatta kan också lättare klippas med handklippare.

* Låt mossan vara. Har du ett fuktigt parti i gräsmattan så kommer det att växa mossa där, oavsett hur mycket du jobbar för att få bort den. Låt den vara i stället. Mossa är grönt och fint och mjukt under fötterna! Mindre klippning blir det också.

* Klipp mer sällan. Du kanske kan klippa varannan vecka i stället för varje?

* Klipp inte hela gräsmattan. Ibland klipper vi bara gångar i gräset runt kökslanden och bärbuskarna och andra platser vi behöver nå. Man kan klippa labyrinter åt barnen att springa runt i om man har lust med det.

* Gör en blomsteräng. Kolla först vad som kommer upp om du slutar klippa. Sen kan man så in olika ängsväxtfröer för att få det finare. Hur man gör står i de flesta trädgårdshandböcker. Vi har helt enkelt minskat på klippandet och då kommer det massor med tusenskönor, vitklöver och brunört. Det surrar hejvilt av humlor och andra nyttiga insekter och man får kolla var man sätter fötterna när man går barfota. Men fint är det!

No comments: