Thursday, July 03, 2008

Fortsätt att så!

Så här års, när man kan börja skörda de första grönsakerna i köksträdgården känns detta med sådd kanske lite främmande. Det är ju avklarat nu – eller?

Nja, kanske inte. Det finns en hel del grönsaker som har en ganska kort utvecklingstid och gott och väl blir klara även om de sås under sommaren. Samtidigt blir det ju luckor i landen vartefter som man skördar. När den första potatisen, salladen och sockerärterna är klara har man plötsligt plats över. Har man dålig jord så kan det bästa vara att så en gröngödslingsgröda. Men man kan också så grönsaker på nytt. Det mesta gror snabbt i värmen och sen kan man skörda primörer framåt höstkanten. Undantaget är sallad som inte gärna gror när det är varmt. Å andra sidan växer den ju så snabbt att man kan så den sent på säsongen.

Morötter, tidiga sorter kan man så nu. Rödbetor sår jag successivt under säsongen eftersom de är så goda som små späda, nykokta eller rårivna (det vi inte äter upp blir inlagda rödbetor). Samma sak med majrovor. Sockerärter och märgärter växer snabbt och borde går bra att så på sommaren, fast jag har aldrig riktigt lyckats. Buskbönor kan man också så nu, de kan bli klara på ett par månader om vädret är bra. Men de är väldigt frostkänsliga så här får man passa med fiberduk när det börjar bli nattfrostrisk i september. Sommarsquash borde gå bra att så nu (jag tänker pröva i år). den växer snabbt men även här får man passa sig för nattfrosten.

Kålrötter går utmärkt att så nu. De tål frost hyfsat och kan stå och växa en bra bit in på hösten. Detsamma gäller andra kålväxter. Jag brukar så broccoli och grönkål i juli och hoppas slippa angrepp av kålfjärilar. Små plantor är ju också lättare att skydda med fiberduk. Till hösten får man skydda dem med nät eller nåt, när hungriga rådjur invaderar trädgården.

Spenat och asiatiska bladgrönsaker går lätt i blom när det är ljust och varmt. Sår man dem i slutet av juli brukar de däremot bli väldigt fina. Då är också jordlopporna lite mindre aktiva och man får inte lika mycket angrepp. Men som alla kålväxter är de ju hopplöst utsatta för alla möjliga hungriga insekter. Fiberduk är en lösning (fast jag är rätt trött på fladdriga fiberdukar som bara går sönder!). I år har jag också prövat att sprida ut kålväxterna på flera olika platser i trädgården. Rödbladig grönkål satte jag tillsammans med rosor och kryddväxter i hopp om att den inte ska bli upptäckt lika fort. Vi får se hur det går, än så länge är den fin!

När man sår på nytt kan det behövas mer gödsel. Färskt gräsklipp är en bra början, lite hönsgödsel i pelletsform är också bra. Eller vad man nu har. Men lite extra behövs om det ska bli någon skörd att tala om.

Lycka till med sommarsådden!

No comments: