Wednesday, July 23, 2008

Grönare liv på ett år. Vecka 22 – Gå ut. Och ta med barnen!

I USA (var annars?) förekommer uttrycket Nature Deficit Disorder . I alla fall i en bok av Richard Louv. Om det finns som medicinsk diagnos vet jag inte, men det skulle inte förvåna mig. D.v.s. att man mår dåligt i kropp och själ av att inte vara ute i naturen.

Ett av de farligaste tänkesätten i den västerländska moderniteten är tron att människan på något sätt är skild från naturen. Att naturen är det som finns därute, någon annanstans och inte har något direkt samband med oss människor. Det synsättet (som ofta är omedvetet, vilket gör det ännu farligare) ligger bakom mycket av de senaste seklens storskaliga miljöförstöring och antagligen också bakom den massiva oviljan hos många att på allvar ta något ansvar för den globala uppvärmningen och andra akuta problem.

Människan har förvisso alltid påverkat naturen omkring sig och det är lite av en myt att så kallade "naturfolk" skulle leva i nånslags total ekologisk balans med den omgivande miljön. Men aldrig förut har så många människor levt i en tillvaro där man är så bortkopplad från vilda djur och växter som idag. Och om man inte ser djur, blommor och träd omkring sig, om man inte ser, känner och luktar på årstidsväxlingarna, om man ständigt har hörlurar i öronen, ständigt pratar i mobilen, ständigt sitter inomhus framför en skärm – hur ska man då förstå att vi själva är en del av naturen? Och att det som händer med djur och växter också händer med oss?

Vi blir friskare och gladare av att vara ute, men det gäller att det blir en vana. Så – gå ut varje dag! Även om du bor i stan finns det antagligen någonstans en liten bit natur som inte är helt kultiverad och tuktad. Ta med barnen (egna eller lånade), utan hörlurar och mobiler! Titta på växter, strosa omkring, kolla på en myrstack, gå och fiska, spana på fåglar, lek i en vårbäck, ha picknick, vadsomhelst. Låna eller köp böcker som visar vad djur och växter heter. Ta in en burk med vatten från ett dike och se vad som simmar omkring. Lär dig (och barnen) nya växter. Plocka vilda växter som går att äta.

Alla barn är inte lika roade och man får förstås anpassa dig. Mina tre har ganska olika sätt att se på uteliv. En är fascinerad av allt som kryper och krälar, en annan tycker det är obehagligt, en går gärna ut bara han får ha god matsäck och slipper gå för långt. Men tioåringen som avskyr insekter var på fisketur med en kompis häromkvällen och kom hem trött och lycklig. Att guppa runt i en roddbåt och lära sig använda ett kastspö är uppenbarligen hans grej. Alla kan finna något som är spännande därute, det gäller bara att komma på det!

3 comments:

Monica said...

Hej!
Vilken jätteintressant blogg du har. Hit kommer jag definitivt tillbaka!

Tack för trevlig läsning!

hälsningar

Monica

www.jordochdjur.se

Christina said...

Välkommen hit! Kul att du gillar bloggen :-)

Malin Harju said...

Man märker i det jobb jag har (förskollärare) att vissa barn knappt är ute hemmavid. Vi har skogsdag en ggn/vecka och där visas det rätt snabbt vilka som har vanan inne och vilka som inte har det!

Deras föräldrar skulle behöva läsa din blogg med andra ord! ;)

Angående eko-blöjorna så vet jag att jag är en "skurk" då det gäller det, men det får bli så ändå...ibland får man göra det bästa av en viss situation, som när ni åkte på bilsemester för att det i långa loppet var mer praktiskt än tpg med 3 barn. Förhoppningsvi kanske man gör så mycket annat gott att det kan "väga upp på något vis" istället.

Hittills har jag bara hittat Öko-Tex 100-certifierade blöjor, men de vi kommer att beställa är i alla fall ekologiska. Jag vet att det tär på miljön i form av sopor och tillverkning/transport, men dessa kommer i ett och samma lass direkt från tillverkningslandet i tre stora packpallar (över 60 förpackningar blöjor) till oss vid ett och samma tillfälle i samma fraktransport som madrassen i kokosfiber vi beställt. På så vis tycker jag vi löst det på bästa sätt då vi ändå valt att "synda". Vi skulle ju ändå få hem madrassen så nu hänger pallarna med blöjor på samma tradare. Att det blir ekonomiskt dyrare för oss är jag medveten om men det är ett val vi tagit.

Tack också för tipset om spjälsängen, det tyckte vi lät smart! :D

Ha en fin torsdag!

/Malin