Monday, January 07, 2008

Vikt-dilemma

Jag är mycket förtjust i god mat, vilket dessvärre avsätter sig på figuren ... för mycket mat i kombination med galopperande medelålder har smugit på mig några kilon för mycket och dem vill jag bli av med! Egentligen skulle jag bara behöva gå ned 5–8 kg för att trivas, minus 10 skulle vara ännu bättre. Mer behövs inte.

Problemet är bara att den lättaste vägen för mig är en låg-kolhydratdiet, typ stenåldersdiet med minimalt med säd, mjölk, potatis och rotfrukter. Och rikligt med kött, fisk, ägg, nötter, frukt och grönsaker.

Precis det slags diet som bygger på en massa importerad mat (frukt, grönsaker, nötter) och alldeles för mycket kött och fisk för att vara bra för något annat än min vikt...

Det här är egentligen att problem med en massa olika slags dieter, de är dåligt anpassade till lokala matvanor och råvaror. Det är lyxiga dieter för bortskämda och övergödda västerlänningar.

Lokal mat, typ husmanskost är ju bra för den som jobbar hårt fysiskt och behöver mycket av både fett och kolhydrater. Men att sätta ihop en låg-kolhydratdiet med lokala förtecken är inte helt enkelt: ägg går bra, lite kött, äpplen och annan inhemsk frukt, egna bär och grönsaker från frys eller burk – sen blir det svårt. Ska man få någon variation i detta så måste man nästan lägga till både potatis, rotfrukter och säd. Mjölk går bort, jag är laktosintolerant men vill inte använda de mysko substituten som finns i butikerna. Lite ost, grädde och lite fet mjölk ibland kan gå bra.

Man måste ju såklart röra sig mer också, har kommit igång riktigt bra med det under julledigheten! Men det är svårt att gå ned i vikt om man inte också gör något åt maten...

5 comments:

Anna said...

Du ska inte behöva ta bort kolhydraterna, det diskuteras rätt flitigt kring de idéerna nu.
Ät enl. tallriksmodellen, rör dig och undvik det där som du vet att du ska låta bli ;-), det som är så svårt att hoppa över. Lycka till!

Lifetime said...

Hejsan!
Kikat runt lite och fann dig. Eftersom jag nyss är hemflyttade från USA och där drog jag på mig diabetes. Så ät rivna rotfrukter och mycket fibrer. Har rasat tre kilo på detta, men jag är även liksom du laktosintolerant + ägg och då fungerar det inte med några mjölkprodukter inklsive ägg.
Lycka till ;-)

CresceNet said...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my site, it is about the CresceNet, I hope you enjoy. The address is http://www.provedorcrescenet.com . A hug.

Christina said...

Tack för kommentarer! Jag försöker lägga till mer råkost, är inte så bra på det, jag gillar tillagade grönsaker :-)Men råkost mättar ju bra.

Det svåra är väl egentligen inte att äta bra mat utan att hoppa över de onödiga godsakerna...

hippihäxan said...

Med risk för att upprepa mig (eller andra) så tror jag att det enda man kan göra för att fortsätta tycka livet är roligt när man ska gå ner i vikt är att äta ordentligt med bra mat och inte förbjuda sig någonting. Äter man så man blir mätt är man förhoppningsvis inte lika sugen på allt det där som gör att blodsockret åker upp och ner hela tiden.
Själv gick jag ner massor när jag flyttade hemifrån och började laga riktig mat på regelbundna tider (men jag tror inte att det är det problemet du har)
En kombuchasvamp kanske?