Frågan är om världen behöver fler recept på lammgryta. Här kommer i alla fall ett som jag knåpade ihop häromdagen. Inte enbart lokala ingredienser, men huvudsakligen. Inspirationen kommer från nordafrikansk matlagning, med kryddor och frukt.
Lammgryta från Elins trädgård
En lammbog, eller 400–500 g grytbitar av lamm
lite olja att bryna köttet i
500 g krossade eller passerade tomater
2–3 morötter
1-2 persiljerötter
(och/eller andra rotfrukter efter tycke och smak)
2 gula lökar (mer om man vill)
2–4 vitlöksklyftor
1 rejäl näve katrinplommon (el. annan torkad frukt – aprikoser, kanske?)
1–2 tsk sambal oelek eller likn. chilipasta
1 bit kanelstång
1 apelsin, pressad
salt och peppar
Skär köttet och rotfrukterna i munsbitar, löken i klyftor. Bryn köttet i lite olja i en rejäl stekgryta. Tillsätt rotfrukter, lök och kryddor och låt fräsa ett ögonblick. Häll i tomaterna.
Koka upp och låt sedan småkoka på mycket svag värme tills köttet är mört. Minst 1 timme, gärna mer. Blanda i katrinplommon och låt dem bli mjuka. Smaka av med pressad apelsin.
Äta till – ris kanske, eller bröd. Eller bara lite blandad sallad. Mat som värmer en kall dag!
No comments:
Post a Comment