Saturday, January 12, 2008

Dagens lokala mat

Idag blev det enkelt men gott: Hemlagad fläskkorv, potatismos, vitkålssallad, rårivna morötter och råriven kålrot. Späda kålrötter är fantastiskt goda som råkost, i synnerhet om de är plockade i januari, lite lätt frostbitna från den egna köksträdgården ;-)

I år ska jag verkligen försöka lära mig mer om att odla året runt. Det är en härlig känsla att kunna gå ut i en gråblöt januariträdgård och faktiskt plocka in något färskt!

Ett recept, kanske? Vitkålssallad ("pizzasallad") gör vi ofta här och jag tycker den blir godast om man slakar kålen i hett vatten först. Jag strimlar kålen ganska fint och lägger den i en bunke, häller över kokande vatten och låter stå ett par minuter. Häller av i durkslag och spolar med kallvatten. Sen ska det rinna av ordentligt, man kan ev. lägga kålen i en handduk och krama ur vattnet. På med rapsolja/olivolja, vitvinsvinäger, grovt havssalt och generöst med nymalen svartpeppar. Blanda runt och njut!

Jag har provat med majonnäs också, typ "cole slaw", men familjen var helt ense om att olja/vinäger är mycket godare.

4 comments:

Anna said...

Vitkålssallad är helt underbart gott, det äter vi oxå ofta. Fast vi tycker om cole slaw oxå, så det kan bli både och. Det där med att hälla kokande vatten över, var ett bra tips - det har jag aldrig gjort. Ha en härlig fortsättning på helgen!

Jordefamn said...

Ja, vitkålssallad äter jag nästan varje dag. Kål går nästan som en röd tråd genom mina måltider, det är så gott till så mycket!

Christina said...

Ja, kål är gott och jag ska försöka odla mer olika sorter i år - har bara odlat grönkål, broccoli och lite brysselkål förut. Men jag tycker det är svårt att variera kålen, det blir några få recept som går runt hela tiden: vitkålssallad, kokt broccoli, broccoli i blandad grönsakswok (brysselkål gillar bara sambon). Häromdagen fräste jag strimlad vitkål i lite olja ganska länge så den blev rejält mjuk och lite brynt. Jag tyckte det var gott, men det tyckte ingen annan :-(

Så tips tas tacksamt emot!

hippihäxan said...

Jag säger bara surkål! finns inget bättre, det är vår "pizzasallad" passar till allt och den står färdig i kylen (så länge den räcker)
Är på g att göra här vilken dag som helst, så håll ögonen öppna efter recept i min blogg.