Thursday, January 03, 2008

"Indiskt" på svenska

Dagens middag blev indisk-inspirerad mat med huvudsakligen lokala råvaror. De enda icke-lokala ingredienserna är kryddor, citron och konserverade tomater (som man skulle kunna ha lokalt, med ett rejält växthus).

Recepten nedan har inga exakta mängdangivelser, man kan göra lite som man vill.

Blandade grönsaker i currypasta
lök
morötter
m.fl. grönsaker efter tycke och smak
krossade el passerade tomater (finns KRAV-märkt)
currypasta efter smak
lite salt
rapsolja

Skär grönsakerna i mindre bitar. Fräs dem några minuter i lite rapsolja tillsammans med en rejäl klick currypasta. Häll över tomaterna och låt småkoka 10–20 min eller tills grönsakerna känns lagom mjuka. Smaka av med lite salt.

Kryddiga gråärter
ca 2 dl kokta gråärter (eller bondbönor)
2–3 vitlöksklyftor
färsk ingefära (ung. lika mkt som vitlök)
färsk chili (vi odlar egen) efter smak (jag tog en liten medelstark)
1 citron
rapsolja
salt

Riv ingefära, finhacka vitlök och chili och blanda till en pasta. Fräs på medelvärme i lite rapsolja några minuter. Lägg i gråärterna och låt dem bli genomvarma. Pressa citronen över det hela och smaka av med lite salt.

Vitkål med ingefära
1/4 vitkålshuvud (ungefär)
1 lök
1 bit färsk ingefära (ca 3–5 cm )
½ citron
rapsolja

Strimla vitlök och lök. Riv ingefäran. Stek alltsammans på medelvärme i lite rapsolja. Pressa över citronen när allt är mjukt, men inte alltför brynt. Lite salt om man vill.

Till detta serverar man ris om man vill, men det är ju inte direkt lokalt! Ett alternativ är hembakat naan-bröd. Vi åt nybakat tunnbröd med gråärtmjöl och låtsades att det var chapatis (gott, recept kommer senare!). Och så egenhändigt gjord pickles/chutney på squash.

Nu är vi proppmätta :-)

2 comments:

Jordefamn said...

De låter goda allihop!
Det jag brukar ha problem med i vanliga recept är att de ofta använder ingredienser som kommer långväga ifrån, och eftersom jag vill vänja mig vid att laga mat som jag kan odla själv till stor del, så funkar inte de recepten alltid, och man måste testa ersättningsingredienser.
Jag ser fram emot fler recept!

Christina said...

Vi har oxå problem med det där, det är en lång process att vänja sig av med en massa långväga råvaror. Man lär sig lite vartefter - det handlar ju både om att vänja om smaklökarna och matlagningsrutinerna.

Om man tycker det är OK med importerade kryddor så är det ändå inte så svårt att laga god mat. Knepigare om man ska hålla sig till inhemska kryddor. Det får kanske bli årets utmaning :-)