Friday, January 04, 2008

I stället för kaffe

Kaffe är väldigt gott, inte direkt hälsosamt och framför allt inte ett dugg närproducerat. Nu är ju varken te eller kaffe något jättestort problem, eftersom det är lätt att transportera och små mängder räcker långt. Det går ju också för det mesta att hitta KRAV- och rättvisemärkt te och kaffe, fast det är svårare än man kunde tro, i synnerhet på småorter. Men ska man vara konsekvent närodlat-konsument så vill man ju gärna försöka hitta alternativ.

Jag dricker gärna både te och kaffe, men försöker trappa ned. Så vad kan man dricka i stället – för något varmt att dricka behöver man ju, i synnerhet såhär års.

* Örtte (gärna med honung). Jag har ett litet kryddland och ibland kommer jag t.o.m. ihåg att ta in och torka örter innan det är för sent... En god blandning är mynta, salvia och lite timjan. Eller mynta, timjan och en aning lavendel. Svartvinbärsblad är en bra bas för teblandningar. Det är viktigt att man varierar sorterna, eftersom vissa örter har medicinsk verkan. Pepparmyntste varje dag anses inte vara bra, t.ex. (vet inte hur viktigt det är, men det brukar upprepas i alla örtaböcker).

* Varm choklad, extra gott med vispad grädde. Men kakao är ju importerad, förstås. Kung Markatta har en KRAV- och rättvisemärkt kakao som vi brukar köpa, den är ganska mild i smaken men barnen tycker mycket om den.

* Varm svartvinbärssaft. En klassiker i utflyktstermosen, men lika gott hemma till fikat. Gör man egen saft kan man ha lite mindre socker än i köpesaften (förvaras isåfall i frys!). Glöggkryddor i svartvinbärssaft är inte alls fel – kanelstång, kardemummakärnor och lite kryddnejlikor får dra med den varma saften en stund.

* Varm äppeljuice – låter kanske konstigt men är jättegott! Även det med glöggkryddor, eller kanske bara en bit kanelstång. Köpe-juicen är ju importerad från långt borta nånstans, men har man egna äpplen kan man göra juice eller must av dem. Våra små bebis-äppelträd har ju inte gett något ännu, men på sikt vore det suveränt att ha sin egen äppelmust!

Sen vet jag faktiskt inte. Tips mottages tacksamt! Något som är varmt och gott och inte hysteriskt sött.

7 comments:

Jordefamn said...

Något som jag inte testat ännu, men som definitivt är närproducerat, är maskroskaffe:

Gräv upp grova rötter av maskros, putsa rötterna och skär dem i små bitar. Rötterna ska inte sköljas i vatten. Låt rötterna torka före rostningen, så lyckas rostningen bättre.

De bruna och knapriga bitarna mals till mjöl. Av 2 msk maskrosmjöl får man 1,2 dl eller en kopp kaffe. Låt kaffet koka några minuter.

Surrogatkaffet avnjuts på samma sätt som vanligt kaffe.

Receptet är hämtat från skogsreflexen.net.
Eftersom jag inte testat det, vet jag inte hur gott det är, men jag dricker heller inte kaffe, så jag skulle ändå inte ha någon referenspunkt egentligen.

Är det inte bra att dricka pepparmyntsté varje dag?
Jag dricker det nästan varje morgon, och har gjort så i snart ett år, skulle jag tro.
Var har du hört det? Jag skulle gärna vilja läsa mer om det, för då kanske jag borde dricka något annat te varannan dag. :)

Anna said...

Varmt vatten med honung är gott och mycket bra, säger dem som vet ;-).

Christina said...

jordefamn: man lär ha druckit maskroskaffe under kriget, när kaffet var ransonerat. Har funderat på att pröva, men inte mer än så. Fast det är ju ett bra sätt att använda alla maskrosor i gräsmattan!

Vad gäller pepparmyntste så har jag läst på flera olika ställen att man inte ska dricka samma örtte varje dag - men jag vet inte om det är en såndär "sanning" som upprepas hela tiden utan att nån egentligen vet. Man borde kanske kolla med nån som är riktigt ört-kunnig? Själv hinkar jag i mig ganska mycket myntate utan att må dåligt av det.

anna: här dricker vi gärna varmt vatten med honung när nån är förkyld, eller har svårt att sova. Gärna med lite citron i, fast då blir det ju inte så lokalt längre, förstås.

Anonymous said...

Prova med blad från smultron och jordgubb. Torkade bär/frukter kan också vara gott i te.

Anonymous said...

Hej, något som är väldigt lätt att göra är svarta vinbärsjuice. Man plockar eller tar 2 liter bär och 3 liter sv vinbärsblad. Koka allt i 7 liter vatten i ca 15 min. Sila ifrån vinbären och blad och blanda juicen med 7 dl socker. Jättegott, särskilt varmt. Det där med sockret är ju förståss inte lokalproducerat men jag antar att man kan prova med honung.
Gott Nytt Sonia

ML said...

Hej! Hittade din blogg när jag var ute & surfade, väldigt trevlig blogg,
den är så enkel och funktionell, det tycker jag om.
Fortsätt att skriva intressanta artiklar. Kommer att besöka din sida flera gånger. Lycka till med allting i framtiden.
Mvh Michael

Lillan Börje said...

Hej.
Kan tala om att Maskroskaffe är oerhört gott. Köper René Voltaires.
Tack för ditt recept "Jordefamn"
Skall faktiskt göra det nästa gång jag får maskrosor.
Glöm inte visan Carl Anton sjöng : "Jag lät alla mina maskrosor blomma. Fast jag vet de kallas ogräs och bör rotas ut. Men det är så skönt att sitta och drömma, med små solar i gräset när sommaren är slut".
Ha det fint.