Friday, March 07, 2008

Grönare liv på ett år. Vecka 4 – Äta lokalt, men hur?

Alla vet att det är bra för miljö och klimat att äta närproducerad mat. Men det är inte alltid helt lätt att hitta sån mat i butik. Så vad ska man välja, hur ska man kompromissa när det behövs? Det här är ett jättestort ämne och jag tänkte dela upp det på flera inlägg så inte den stackars läsaren tröttnar halvvägs.

Det har förstås skrivits mycket om detta. Man kan t.ex. välja att först och främst (eller t.o.m. helt och hållet) äta mat som producerats inom ett visst avstånd, som The 100 Mile Diet. Sharon Astyk skriver om The Bullseye Diet, som innebär att man ser maten som på en piltavla. I mitten (the bullseye) finns det mest lokala, det som kommer från din egen trädgård eller lika nära. Längre ut kommer den regionala maten o.s.v. och längst ut det som importerats långt bortifrån. Målet är såklart att hamna i mitten så mycket som möjligt, men ibland hamnar man längre bort. Ju mer man övar, desto oftare hamnar man i mitten!

Man får också fundera på hur maten producerats, packats och transporterats. Tunga, vattenrika varor som kanske dessutom behöver kylförvaras under resan ger oändligt mycket mer CO2-utsläpp än små lätta torrvaror. Stapelvaror som vi äter mycket av ger mer utsläpp än sånt vi köper nån gång emellanåt.

Ibland kan det vara motiverat att välja en KRAV- och rättvisemärkt produkt som framställts på ett vettigt sätt, även om den är producerad länge bort. Argumentet för det är många: social rättvisa, etisk djurhållning, bättre miljö för odlare, att framställning av konstgödsel också kräver mycket fossila bränslen. Samtidigt kan jag tycka att det bästa i ett sånt läge är att inte köpa alls! I vår butik kan man hitta ekologisk gurka från Spanien, paprika från Israel och apelsiner från Grekland. Men även om det är vettigt framställt i hemlandet så har det likt förbaskat transporterats hit med hjälp av en massa diesel. Det går liksom inte att komma ifrån.

Så – några konkreta tips kring att välja det lokala. Ingen komplett lista, men några idéer. KRAV- och rättvisemärkt så långt det är möjligt såklart.

Ät så mycket du vill:
* Lokalt odlade grönsaker, bär och frukt efter säsong. Just nu är det höstens lagrade skörd i form av rotfrukter, vitkål, potatis och äpplen som finns att köpa. Komplettera med egna förråd av torkade/frysta/konserverade grönsaker, frukt, bär och svamp.
* Mjöl från odlare i närheten. Många butiker tar in sånt, fråga efter det annars! Baka ditt eget lokala bröd och gör din egen pasta.
* Viltkött från närområdet.
* Mjölk från lokala mejerier, om det finns nära dig.
* Fisk, om du bor nära fiskevatten och fisken faktiskt är fångad där.
* Ägg från närområdet.

Ät lite måttligt:
* Importerade torkade bönor och linser.
* Importerad torkad frukt (russin, t.ex.).
* Kaffe, te, kakao.
* Kryddor, kryddsåser, sojasås o.d.
* Importerade nötter, frön.
* Mjölkprodukter från de stora mejerierna (Arla t.ex.) som ofta har åkt lastbil låånga sträckor.
* Ris, importerad pasta och andra importerade gryn (couscous, bulgur, quinoa etc).
* Ägg som åkt långt.
* Kött från lokala KRAV-uppfödare. Kan vara svårt att hitta och många butiksägare vill tyvärr bara ta in färdigpackat kött efter diverse köttfärsskandaler. Kolla gårdsbutiker nära dig.

Ät lite eller inte alls:
* Importerad färsk frukt.
* Importerade bär, färska/frysta.
* Juice.
* Importerade grönsaker, i synnerhet växthusgrönsaker.
* Importerat kött.
* Fisk från andra sidan jordklotet, eller utrotningshotad sådan.
* Frukostflingor med en massa majs och exotisk frukt (gör din egen müsli eller ät gröt).
* Undvik också mat som åkt runt långt inom landet – en del bröd t.ex.

Det kan verka tråkigt att välja bort en massa mat vi är vana att äta, frukostjuicen t.ex. Det kan också verka begränsande, hur ska man kunna laga mat med så lite att välja på? Och ska man laga mat enbart utifrån de lokala råvaror som finns i de flesta butiker så blir det faktiskt rätt trist! Det är nästan nödvändigt att komplettera med egenodlade grönsaker, självplockade bär, svamp o.s.v. Likaså att konservera och spara sådant till vintern. Så här års kan man också göra böngroddar eller odla sallad på fönsterbrädet för att få omväxling till rotfrukterna. Men vi måste också sätta lite tryck på butikerna så att de tar in den lokala mat som faktiskt finns! Och stötta odlare i närområdet så att de kan fortsätta att odla!

Nästa vecka: Lokal mat från frukost till kvällsmat

3 comments:

Anonymous said...

Medias nyhetsvärdering är verkligen smutsig och rasistisk vad det gäller konflikten i Palestina. När 8 israeler dödas hamnar det högt upp på första sidan och diskuteras i alla Tv-soffor. När mångdubbelt fler palestinska civila dödas så får bloggare kämpa för att det ska bli förstasidesstoff.

Det är bedrövligt att svenska media på ett så uppenbart sätt tar ställning för förtryckaren i konflikten Israel - Palestina. Så öppet värderar medborgarna i förtryckarlandet högre än de förtryckta människorna. Det är faktiskt vanhedrande för svenska media. Vandhedrande att man tar ställning för en förtryckar- och ockupationsmakten genom en rasistisk och islamofob nyhetsvärdering.

Det är Israel som är skurken i sammanhanget. Det är Israel som ockueprat land som inte är deras. Det är Israel som förtrycker, fängslar och mördar de flesta civila offer. Det finns lösningar och vägen till de lösningarna stavas förhandlingar med den palestinska regeringen.

Svensk media skämmer faktiskt ut sig när det gäller nyhetsvärderingen i Palestinakonflikten. För alla människor är lika mycket värda och alla civila som dödas är lika mycket offer. Så är det tvyärr inte i den nyhetsvärdering som de svenska tidningarna håller sig med. Tyvärr är inte heller dansk eller norsk media speciellt mycket bättre. (nåja norsk är väl något bättre)

Anonymous said...

Min (och många andras) tid räcker inte till om jag ska låta alla dessa aspekter styra mina inköp, hur viktiga de än är. Jag köper också helst ekologiskt och rättvisemärkt. Därefter tänker jag på fraktsträcka och ursprungsland. Jag försöker också anpassa mig efter växtsäsongen, men vill jag ha tomater och apelsiner under vintern så köper jag det! Däremor köper jag aldrig annat än svenskt kött.

Elins trädgård said...

Det tar tid i början att tänka i termer av att äta lokalt. Men som med allt annat blir det en rutin efter ett tag, man börjar tänka i lite andra banor, man vänjer sig vid att undvika vissa saker och välja annat i stället.

Vi avsätter en stund varje vecka till att planera veckans mat, det tar lite tid och lyckas inte alltid fullt ut, men det är ganska trevligt. Barnen får också vara med och ha synpunkter, förstås. Det är ju lättare att tänka ut bra mat när man sitter hemma i soffan med en kopp te än när man står i affären och ska försöka hitta på något. Sen storhandlar vi en gång i veckan. Den som kommer hem först på eftermiddagen vet vad som ska lagas till kvällsmat och kan sätta igång med det.

Det är inte alltid vi följer matplaneringen fullt ut, men den är en bra utgångspunkt och förhindrar framför allt dumma impulsköp. Fungerar såklart inte för alla, men bra för oss.

Jag återkommer nästa vecka med några konkreta tips på olika måltider med lokala råvaror, det kanske kan hjälpa någon lite på traven.