Monday, March 10, 2008

Ännu en anledning att äta lokalt

Det finns en anledning att äta närodlad mat som är nästan lika dyster som klimatfrågan (Inte för att det är dystert att äta lokalt, tvärtom! Men anledningarna är en smula deprimerande.). Och det handlar åter om transporterna. Att de släpper ut en massa CO2 vet vi redan. Men det finns också en stor risk att de inom en snar framtid blir mycket dyrare, vilket naturligtvis kommer att återspegla sig i priset på långväga mat.

Priset på råolja har nyligen gått över 100 dollar/fat, vilket är det högsta någonsin. Hur högt det kan stiga vet ingen. Men av allt att döma så kommer efterfrågan på olja att stiga mycket snabbare än tillgångarna, många menar att det redan är så. Det finns inte tillräckligt mycket lättillgänglig olja kvar för att möta behoven och nya fyndigheter är få och små. Det är det som menas med Peak Oil – oljan kommer inte att ta slut, men den blir dyrare och otillräcklig.

Stigande oljepriser = stigande bränslepriser = dyrare mat. Till detta ska man lägga att bensin och diesel med all sannolikhet kommer att beläggas med högre skatter och avgifter, inte bara i Sverige, i syfte att hejda CO2-utsläppen.

Vi märker inte så mycket just nu av det höga råoljepriset av den enkla anledningen att det räknas i dollar. Eftersom den amerikanska ekonomin är mycket svag just nu så påverkas inte oljepriserna i Europa så kraftigt. Men när (om?) dollarn stärks så kommer vi snabbt att se bensinpriser vi inte kan tänka oss i våra vildaste fantasier. Och betydligt dyrare matkassar.

Så det finns goda privatekonomiska skäl att tänka om när det gäller maten, att prioritera det nära och att äta "lågt" på näringskedjan (mindre kött och andra animaliska produkter). Och inte minst att vänja barnen vid att morötter är mycket godare än växthustomater från Sydeuropa (det brukar iofs inte vara något problem). Det är också en god idé att gradvis föra in mer vegetarisk mat på middagsbordet och försöka hitta recept som alla i familjen tycker om.

Vår lokala mat igår (rester idag): ugnsstekt lammbog, potatismos, palsternackspuré, rårivna morötter och rosenbönor med lite citron och olivolja. Alltihop från trädgården/närområdet utöver smaksättningar. Behöver jag tillägga att det var gott ;-)

No comments: