Friday, March 28, 2008

Grönare liv på ett år. Vecka 7 – Skaffa en soldriven torktumlare!

Det här är min soldrivna torktumlare. Inköpt för en billig penning, lätt att sätta upp och går att fälla ihop när den inte används.

Att hänga tvätten ute är det absolut resurssnålaste och billigaste sättet att torka den på. Du kan (som synes) hänga ut tvätt även mitt i vintern, bara det är någotsånär torrt i luften. Minusgrader är inget problem, plaggen "frystorkar" ändå. De är lite kalla och fuktiga när du tar in dem, men blir snabbt helt torra inomhus.

Solen bleker och desinficerar en smula. Bra för lakan och annat som du vill ha vitt och fint, men mindre bra för färgade plagg. Torka dem med avigsidan ut, eller häng dem mellan lakan och annat stort som skärmar av solen. Om du inte vill att grannarna ska titta på dina raffset i svart spets (eller trasiga kalsonger) så kan du göra på samma sätt – häng dem mellan lakan och handdukar.

Hängtorkad tvätt blir inte lika mjuk och fluffig som torktumlad men å andra sidan behövs inget sköljmedel. Jag har inga problem med att tvätten bli lite hård, när du väl använder kläderna och handdukarna blir de ju snabbt mjuka. Men innan man vant sig vid den "ofluffiga" känslan kan man alltid köra plaggen en kort stund i tumlaren innan de är helt torra.

Näst bäst är att hänga tvätten inomhus. Det tar lite extra energi från inomhusvärmen, men jämfört med torktumlare är det ganska bagatellartat. Vi har ett par torkställningar som man kan flytta runt och fälla ihop när de inte används. Vid krisläge kan de placeras framför braskaminen! Också bra att ha på balkongen eller altanen. Har man gott om plats kan man montera torklinor i tvättstugan eller badrummet. Förr torkade man gärna på vinden, nu har vi ju oftast inrett våra vindar. Men har man en kallvind är det ett perfekt utrymme för några tvättlinor.

Sämsta alternativet är torktumlaren. Vi har en (den följde med huset) och visst använder vi den ibland, men så lite som möjligt. Ibland uppstår kriser när nånting bara måste vara rent till dan därpå och den är perfekt för att torka dunkuddar och täcken, som är ganska svåra att få helt genomtorra annars. Men ambitionen är att inte tumla alls. En modern torktumlare drar 4–5 kWh per torkomgång. Det blir väldigt mycket el och pengar på ett år!

Nyckelordet för att slippa torktumla är förstås planering. Inte min bästa gren, men övning ger väl så småningom färdighet... Tvätta så fort du har en full maskin, se till att alla i familjen har tillräckligt mycket kläder för att det inte ska uppstå några nödlägen – inklusive ytterkläder, framför allt till barnen. Det kostar en del att ha dubbla uppsättningar jackor och overaller, men loppisar, ärvda plagg och rea i butiken hjälper. Köp när du hittar, så finns det hemma när det behövs! Sportaffärernas reor brukar rädda oss. Bättre kvalitet än i "kedjebutikerna" (typ HM) och hanterbart i pris när det är "halva priset på allt".

Det bästa med att hänga ut tvätten är ändå att det luktar så gott! Ingen parfym i världen kan återge känslan och doften när man kryper ned mellan soltorkade lakan. Att man sen sover extra gott med ett rent miljösamvete som huvudkudde gör ju inget ;-)

2 comments:

gunilla said...

Det ser jättefräscht ut! Vi har dock så liten tomt och dessutom ett fuktigt klimat så jag torkar min tvätt inomhus. Tror dessutom att det är bra för vi har rätt torr luft inne och det är ju inte så häldosmat. Torktummlaren använder jag bara till frotté.

Malin Harju said...

Ja, tvätt om torkat ut doftar ljuvligt! :)

Tyvärr bor vi mitt inne istan i lägenhet så vi kan inte torka ute, vi har en liten gräsplätt men det ryker så hemskt och luktar bara avgaser då man tar in tvätten. Vi har testat. För att försöka bidra ändå så lufttorkar vi det mesta inomhus på tvättställningar, och de få gånger vi tumlar använder vi tumlingsbollar som minskar tumlingstiden med ca. 25 %
Bättre än inget!

Malin, Ekoblogg