Lite mer våraningar nu. Gräslök och piplök kan snart skördas lite försiktigt och några övervintrade salladslökar kan plockas. Trädgårdssyran likaså. Citronmelissen visar de första skrynkliga bladen, rabarberknopparna sväller. Den franska dragonen har små fina skott och lite övervintrad eller självsådd dansk körvel visar sina små flikiga, lakritssmakande blad. I en pallkrage under plast växer plocksallat och lite annat smått och grönt. I köksfönstret står en kruka med fyra rödbetor som börjat växa och har späda blad till sallad. Snart, ganska snart kan man plocka ihop en liten vårsallad, färskt grönt som omväxling mot alla rotfrukter.
Det är det är som är så speciellt med att välja lokal mat, odla själv och äta efter säsong. Man äter en massa av nånting under en period – alla rotfrukter på vintern – och just när man börjar bli lite trött på det så kommer något nytt. Snart ska vi frossa i färska sallader, nyplockade örter, nässelsoppa, rabarberpaj, kanske sparris under några vårveckor. Och sen kommer något annat. Ständig omväxling, inte från dag till dag, men från säsong till säsong och man äter maten när den är som bäst. Kan livet bli mycket bättre?
2 comments:
hmmmm.....för oss dröjer det nog ett tag innan vi börjar med trädgårdslandet.
....vi har ca 60 -70 cm snö kvar ännu....
Sverige är verkligen avlångt :-)Fast sen har ni väl sol dygnet runt?
Post a Comment