Thursday, March 13, 2008

Förodla grönsaker – eller kanske inte?

Såhär års dignar fönsterbänkar och hyllor hos många odlare av krukor och såbrätten med småplantor i. Att förså grönsaker och blommor kan snabba på processen och ibland är det nödvändigt om det överhuvudtaget ska bli något resultat. Samtidigt är det ganska få växter som faktiskt måste försås inomhus. Mycket kan sås direkt i landet, annat kan sås ute i kallbänk för att sedan flyttas ut på sin slutgiltiga plats. Var man bor påverkar naturligtvis, det är skillnad på skånska sydkusten och Norrbottens inland. Här är det sydsvensk skogsbygd, med sina speciella förutsättningar.

Vi förodlar ganska lite. Delvis beror det på att vi har dåligt med bra plats inomhus, det är ganska svalt, men svårt att få tillräckligt mycket ljus. Till en stor del beror det också att på att jag är en otålig person som inte riktigt har fallenhet för att pyssla med småkrukor och plantor, vattning, extrabelysning och allt det där. Jag vill ha sånt som jag petar ned i jorden och sen växer det!

Hittills har jag bara sått chili, som börjar komma upp nu. Ganska snart ska aubergine och tomatfrön i jorden. Sen får det växa till sig ett tag innan det är dags för kål av olika slag. Man kan mycket väl så kål på friland, men här äter jordlopporna upp alla småplantor. I år kommer jag nog att förså kålen i kallbänk (pallkrage med jord och fiberduk eller glas över) och plantera ut dem först när de är rejält stora. Squash och pumpor vill inte riktigt gro på friland här, så dem sår jag 3–4 veckor innan de ska ut, d.v.s. i början av maj.

Diverse odlingshandböcker säger att man ska förodla frilandsgurka, men jag har haft rejäla problem med att få plantorna att ta sig när jag planterar ut dem, trots avhärdnng efter alla konstens regler. Så det blir direktsådd av dem också. Nackdelen är att man får gurkor lite senare, men man får mycket kraftigare och friska plantor.

Jag har haft samma problem med bönor. De ska ju ha riktigt varmt i jorden innan de sås, så jag har testat att förodla dem, varpå de flesta dog vid utplanteringen. Frilandssådda frön har däremot grott snällt och blivit fina plantor. Här går det oftast inte att så bönor förrän i månadsskiftet maj/juni, men man förlorar inte så mycket tid ändå eftersom de förodlade plantorna stannar upp ett tag i växten när man planterar ut dem.

Det är väl ungefär det hela. Nu har vi inte fått ordning på växthuset än, men det lär väl bli betydligt mera förodling när det är klart och på plats. Det handlar ju kanske mest om sådant som ska planteras ut där och växa där under sommaren (tomater, t.ex.). Men jag antar att man kan använda växthuset till att förodla en del som inte måste ha det jättevarmt för att gro. Har en del att lära där, misstänker jag!

No comments: