Man odlade säd, fast i ganska liten skala och naturligtvis olika slags grönsaker i den kålgård som fanns vid varje gård. Så är det delvis än idag. Det hela drygades ut med fiske i insjöarna. Här är också småföretagande traditionellt. Alla känner till knallehandeln men också idag finns gott om småföretag och mångsyssleri, däribland en del matförädling i den lilla skalan.
Det är alltså ganska lätt att hitta lokalt framställd och förädlad mat här och det underlättas naturligvis av att vi har grönsaker och bär från trädgården och gott om skog för svamp- och bärplockning. Matidéerna nedan utgår från hur vi har det och vad vi äter – du får anpassa så gott det går till dina förutsättningar. Råvarorna är lokala medan smaksättningarna kan vara importerade. Det är ganska mycket "vanlig" mat – att äta lokalt är inga konstigheter egentligen, Tänk husmanskost, så hamnar man ganska rätt.
Frukost
* Gröt på havre eller råg med mjölk och sylt
* Fil från det lokala mejeriet
* Hemlagad müsli med mjölk
* Äppelmos och mjölk
* Smörgås på hembakat bröd med ost, hemgjord leverpastej, kallt kött, stekt fisk eller andra matrester, marmelad på trädgårdens bär
* Kokt ägg
* Omelett med grönt efter säsong (spenat, gräslök etc)
* Örtte med honung
Lunch/middag
* Köttbullar eller köttfärsbiffar (gärna på lammfärs), potatismos, lingonsylt
* Lamm i ugnen (stek, bogblad, sadel) med klyftpotatis och vitlökssmör, puré på jordärtskockor
* Blandade grönsaker i currypasta, ugnsbakad vintersquash med vitlök, snabbfräst vitkål med ingefära och citron, hembakade chapatis/naan-bröd, squashpickles
* Kokt rimmad fläsklägg, rotmos
* Raggmunk/rårakor, lingonsylt, hemrimmat fläsk (om man vill)
* Ugnsrostade rotfrukter, get- eller fårost, bröd, tzatziki (här gör vi ett undantag och köper en liten gurka)
* Gnocchi på potatis och jordärtskockor, ost, smör/olivolja
* Stekt sill/strömming med potatismos och gröna ärter. Sill är inte helt lokalt, men "klimatsmart". Lägg ihop filéer två och två med dill el persilja mellan, doppa i rågmjöl, stek i smör. Gör dubbel sats och lägg hälften i ättikslag med mycket lök och kryddpeppar till dan därpå. Gudomligt gott på knäckebröd!
Grönt till maten
* Rårivna morötter, rödbetor, kålrötter* Vitkålssallad
* Grönsallad – vad du hittar i trädgården
* Bondbönor eller rosenbönor (konserverade) med lite citron och raps/olivolja
* Böngroddar (grodda själv)
Mellanmål
* Brödpudding
* Pannkakor med sylt eller äppelmos
* Äppelmos eller lingonsylt med mjölk
* Smörgås med rejält pålägg (vegetariskt pålägg: mosa/mixa bondbönor med lite citron, vitlök, olivolja)
Kvällsmat (eller lättlunch)
* Omelett med lök och potatis* Alla slags soppor på rotfrukter (med el utan kött), bröd, smör
* Grönkålssoppa med ägghalvor
* Ärtsoppa med el utan fläsk
* Ugnsbakade rödbetor, getost, bröd
* Ugnstroll
Hemgjord müsli
3 dl blandade gryn – havre, råg, dinkel
1 msk rapsolja
2–3 msk honung
russin eller annan torkad frukt (äpplen är väldigt gott)
frön och nötter efter smak
Värm honung och olja så det blir flytande. Blanda med grynen (ta mer om det behövs – grynen ska suga upp blandningen, men inte mer). Rosta i ugn (225) tills det är gyllenbrunt och luktar gott. Låt svalna och blanda i resten av ingredienserna.
No comments:
Post a Comment