Nu har årets stora fröbeställning gått iväg! I år har jag beställt det mesta från Runåbergs som har ett mycket bra sortiment med spännande fröer och många gamla sorter, inte minst en hel del som inte står på EU:s officiella sortlista. Eftersom EU-byråkratin och hanteringen kring försäljning av fröer är minst sagt absurd så köper jag väldigt gärna sånt som inte är sanktionerat av EU! Även Impecta har ett intressant sortiment med gamla sorter och det blir kanske något därifrån också. De har intressanta pluggbrätten till försådd som jag är lite sugen på.
Jag återkommer någon gång till detta med EU:s sortlista, men i korthet innebär det att regelverket kring försäljning av fröer kraftigt försvårar möjligheterna att bevara och sälja gamla sorter. Vilket i sin tur innebär en utarmning av det genetiska arvet som kan bli förödande på sikt.
Det blir mycket sådd i år, vi kommer att utöka köksträdgården ordentligt och dessutom har vi ett begagnat växthus på G (tjohoo!!), som vi förhoppningsvis får ordning på ganska snart. Så nu ska jag odla en del som jag aldrig har provat och dessutom pröva nya varianter av sånt vi brukar odla. Jag ska inte tråka ut er med hela sortlistan, men här är en sammanfattning av vad vi ska odla i år:
Sallad m.m.: flera sorters plocksallad, cossallat (Little Gem, jättegod!), spenat, olika asiatiska blad, bl.a. pac choi och mitsuna (den där med flikiga blad), salladslök, mangold, rädisor. Knölfänkål, gick fint förra året och blev god.
Rotfrukter: fyra sorters morötter – tidiga, sena, gula och rosa morötter (Atomic Red). Måste ju prova rosa morötter ;-). Kålrötter, palsternacka, majrova, persiljerot, rödbetor (gula, röda, polkagrisrandiga). Det här är vintermaten som kan stå i landet långt in på hösten.
Kål: Broccoli och grönkål brukar vi ha, i år ska vi också testa palmkål. Även huvudkål (röd och vit), som också är nytt för oss. Egen surkål, kanske? Det här är också vintermat, även om vi frossar i färsk broccoli på sommaren. Kålrabbi: nytt för oss.
Ärter: Gråärter att torka till vintern. Märgärter och sockerärter till färsk-ätning.
Bönor: Bondbönor att äta färska, torka och konservera. Vaxbönor, haricots verts och rosenbönor mest att äta färska, men lite kommer att hamna i glasburkar. Spritbönor (nytt för oss) att torka till vintern: Borlotto, en rödspräcklig sort.
Gurka: bara inläggningsgurka i år, tror jag, på friland. Den är god att äta direkt också.
Squash: grön, gul (Yellow Crookneck, mycket god!) och Tromboncino, aldrig provat men den ser kul ut.
Pumpa, vintersquash: Spaghettipumpa, nakenfröpumpa och så en liten sort som heter Baby Bear och ser ut som mini-halloweenpumpor. Vintersquash, flera sorter. Perfekt vintermat som kan sparas flera månader i rumstemperatur.
I växthuset: flera sorters tomater, chili, basilika, aubergine (aldrig provat) och sen vet jag inte riktigt. Först ska det på plats...
Potatis förstås, flera sorter. Lite blommor här och där bland grönsakerna (ringblommor, krasse och kanske något mer). Lite kryddväxter, även om det mesta verkar ha övervintrat fint.
Det är väl det mesta, något har jag kanske glömt. Om allt går enligt planerna (vilket det iofs aldrig gör...) så ska vi vara självförsörjande på grönsaker från mitten på sommaren och en bra bit in på hösten. Förhoppningsvis ska vi kunna torka, konservera och frysa in tillräckligt mycket för att det ska räcka även under vintern och våren, även om vi får komplettera med en del "köpe". Med kött direkt från producenterna i frysen och egna bär därtill så kan vi nästan räcka lång näsa åt livsmedelsindustrin.
7 comments:
Åh jag blir så sugen och lite avundsjuk. Efter mitt odlingsmagplask förra sommaren känner jag mig lite skadad i självförtroendet. Det var så trist att se allt regna bort, men jag måste ju våga igen!
Ps. Har du gråärter kvar?
Jodå, jag har gråärter kvar, jag ska skicka. Det är fler än du som har beställt, jag gör ett samlat utskick nu ganska snart.
Vi bor ju i Boråstrakten. där det verkligen är blött och regnigt, även en normal sommar! Men vi har odlingsbäddar som är upphöjda 15-20cm och den lilla förhöjningen räcker för att det inte ska regna bort. Det blev naturligtvis ingen jätteskörd förra sommaren, men det blev ändå rätt bra, trots vädret. Så det kan du ju fundera på.
Den nya köksträdgården, som vi började odla så smått förra sommaren, ligger i en svag sluttning och där borde också dräneringen fungera hyfsat. Det har varit åker tidigare, så det kan ju inte vara helt hopplöst.
Som sagt, dränering och åter dränering är det som gäller, naturlig eller konstgjord.
ha!
vi har också beställt atomic red....helt oemotståndligt.
mina gråärter regnade bort förra sommaren tyvärr;( ....nåja får väl försöka mn någon ny bönsort nästa år......i år ska jag försöka mig på att odla några plantor med majs (painted mountain).
Håller tummarna för en varn och låååång sommar.
Satt själv med Runåbergs katalog idag och valde. Visst är det ljuvligt. Jag lärde mig ju på din fina sida om täckodling och det funkade finemang förra året så vi utökar med 5 - 6 nya bäddar i år. Annars har vi fortfarande gott om potatis, rödbetor, morötter från förra sommaren för att inte tala om tranbär som vi säkert plockade 15 kilo.
Sonia
Jo, det där med dränering är jag alltför medveten om... har kommit ungefär 10 meter på mitt 150 meter långa dike, helst ska jag gräva två. Men jag funderar faktiskt på att bara skyffla ihop bäddar i landet, så det blir små gångar emellan. Bäddar är ju det ultimata, men jag har ju inte riktigt den strukturen på mitt land (än) men vill gärna ha.
Jag har någon sorts tanke att ska jag göra bäddar ska jag göra det ordentligt med en bra grund av nedgrävt ris, grästorvor, kompost, hästskit och jord i olika lager, det är därför det stannar där. Men det behöver ju inte vara så komplicerat....
Härligt med så många olika fröer! Men var har du allt innan du kan plantera ut dem? Jag har en pluggbox och ska plantera första omgången strax. Ska väl prova med ca 10 st. olika grönsaker tänkte jag.
Det där med förodling är lite knepigt... vi har inget jättebra utrymme inomhus. Jag sår så mycket jag kan på plats, men en del måste ju förodlas. Försöker sprida ut det så att jag kan få ut någon sort innan jag sår nästa. Använder pluggbrätten för att spara plats. Börjar avhärda på skyddad plats ute så fort jag vågar och planterar ut ganska tidigt under fiberduk. Om vi får ordning på växthuset kan man ju sätte ut en del där också.
Men visst, från februari/mars och fram en bra bit in i maj är huset belamrat med småplantor. Jag förodlar tomater och chili först, sedan sår jag kålplantor, de tål en hel del kyla och kan sättas ut tidigt. Sedan är det dags för squash och pumpor som vill ha det riktigt varmt innan de kommer ut.
Ärter, bönor, rotfrukter, gröna blad sår jag direkt i landet.
Post a Comment