Monday, February 18, 2008

Sådd och soppa

Första försådden gjorde jag i helgen. Tre sorters chili: Ajo Blanco Cristal, Sarit Gat och några frön från en vanlig spansk peppar från mataffären. De två köpesorterna odlade jag redan förra året, båda är mycket goda, särskilt Sarit Gat, som är gul, ganska stark, med en fruktig, fin smak.

Jag hade chilin ute under glas förra sommaren, men det blev inte mycket till resultat. Antagligen var det för kallt, När jag väl tog in dem någon gång på sensommaren så började de växa och ge mogna frukter och jag har plockat lite hela vintern. I år får de nog stå inne hela året, om det inte blir en jättevarm sommar.

Chilin kan man använda i en god soppa. Köttfärssoppa är stapelföda hos oss, inget originellt, men god vintermat. Särskilt med vitlöksbröd till. Som med de flesta soppor kan man variera ingredienserna en hel del. Snabb och bra vardagsmat!

Köttfärssoppa (4 pers)
300–400 gr köttfärs av valfri sort (lamm är väldigt gott!)
2–3 morötter
1–2 valfria rotfrukter (gärna persiljerot el palsternacka)
2 gula lökar
1 hackad chili, valfri styrka (om man vill)
1–2 vitlöksklyftor (om man vill)
valfri kryddört, gärna timjan
500 gr krossade el passerade tomater
3–5 dl buljong (kött el grönsaks)
ev. salt o peppar
lite smör el olja att steka i

Skiva rotfrukter och lök. Fräs köttfärs, vitlök o chili i en stekpanna så det blir smuligt. (Man kan gärna fräsa löken också). Häll över det i soppkastrullen. Tillsätt alla övriga ingredienser utom kryddor. Koka upp och låt koka tills rotfrukterna är mjuka men ej mosiga. Krydda och smaka av, tillsätt mer buljong om det blir för tjockt. Färdigt.

1 comment:

Charlotta Nilsson said...

Hej!
Vilken underbar blogg! Har just läst mig igenom alla köksträdgården-inlägg och är såå inspirerad nu!
Tack!