Saturday, February 09, 2008

Shopping

Idag har jag shoppat! En kasse med böcker och serietidningar, ett par knappt använda örngott, några fräscha handdukar, två skålar och ett uppläggningsfat i Old Höganäs. Alltihopa för knappt 200:- Vad gjorde man utan loppisar?

Det verkar bli mer och mer populärt att loppis-shoppa. Vår favvo-loppis är nästan alltid full med folk, men idag var det så man knappt kom ut eller in i butiken. Ska man fynda nåt så måste man stå i kö när de öppnar, sen försvinner grejerna. Men det är OK ändå. Om man överhuvudtaget ska handla så är det loppis som gäller. Grejer kommer till nytta i stället för att hamna på soptippen och efterfrågan på nya grejer minskar. Mindre tillverkning, färre transporter, mindre CO2-utsläpp.

Nu tänker "vän av ordning" att om alla slutar köpa nytillverkade saker så blir det arbetslöshet, lågkonjunktur och ekonomisk kris. Och det ligger väl något i det, så länge vi lever i ett samhälle där ständig tillväxt är normen. Å andra sidan tror jag inte att ett sådant samhälle är möjligt i långa loppet (men det tar vi en annan gång). Hursomhelst är det kul att loppisfynda!

2 comments:

gunilla said...

Ska bli intressant att se vad du tycker om det där med tillväxt. Jag har själv sedan länge haft svårt att få den ekvationen att gå ihop. Ständig tillväxt kan ju inte vara möjlig när tillgångarna är begränsade. Sen har jag också hört att det bästa vi kan göra för mijlön är att yrkesarbeta mindre, så det kanske inte är så farligt om produktionen går ner och arbetskösheten ökar...

Christina said...

Jag är ingen ekonom och begriper inte ett skvatt av det där med tillväxt, men jag går och grunnar en del på det. Så jag återkommer i ämnet (att jag inte begriper nåt brukar inte hindra mig från att skriva om det...).