Monday, February 04, 2008

Tio trevliga saker med att leva resurssnålt

Väldigt mycket i klimat- och miljödebatten handlar ju om att minska, dra ned, sluta med, låta bli att etc. Låter lite trist, futtigt och grått på nåt sätt. Och ska man förändra något i dessa tider så måste man ju sälja in det som något positivt och livsbejakande, gärna lite attraktivt och småsexigt sådär. Så här kommer min lista på tio väldigt trevliga saker med att leva resurssnålt.

1. Man får äta massor av god mat. Om man struntar i allt svindyrt (och dåligt) importkrafs, typ smaklösa tomater i februari, så kan man i stället satsa matbudgeten på god närproducerad mat, frossa på sånt som det är säsong för. Tänk litervis med jordgubbar i juli, nybakat bröd på egenhändigt malet mjöl, färskpotatis från eget land, kött från ett lamm som betat på en bohuslänsk saltäng, de första äpplena på hösten...

2. Man får en massa motion och frisk luft när man går eller cyklar i stället för att ta bilen, när man gräver i trädgården, hugger ved, plockar bär och svamp. Och man slipper lägga tid och pengar på svettiga instängda gym.

3. Man får pengar över. När man inte åker på dyra semesterresor, minskar bilkörandet, shoppar mindre och minskar elförbrukningen så klirrar det till i kassan och på bankkontot. En hel del pengar som man kan lägga på något ordentligt (som att amortera av på huset), avkopplande (gå ned i arbetstid) eller bara något väldigt roligt (en massa fint garn att sticka av).

4. Det är kreativt. Laga mat från grunden, sticka, sy om gamla kläder i stället för att köpa nytt, laga saker, bygga något av gammalt virke som annars skulle slängts – hur mycket mer kreativt kan det bli? Det är mycket roligare att skapa en tröja av den där högen med restgarner än att gå och köpa en tröja som någon annan har designat. Tro mig!

5. Det frigör en massa tid. Med färre utgifter kan man gå ned i arbetstid om man vill (okej, det funkar inte för alla, jag vet, men det funkar för ganska många). Och lägger man mindre tid på shopping, resor och sånt så står man plötsligt med helt lediga dagar ibland. Wow, liksom!

6. Man upptäcker det lilla och nära. Stannar man hemma på semestern så hinner man upptäcka den lilla badsjön, svampställena, de roliga och kanske lite oväntade ställena i hemstaden. Eller man kanske upptäcker att grannarna är väldigt trevliga. Eller att det är jätteskönt att bara sitta i solen på balkongen eller i trädgården.

7. Man får en helt annan känsla för sammanhang och samband därhemma. Årstidernas växlingar blir plötsligt väldigt tydliga när man odlar själv, rör sig mycket ute (utanför bilen), när man släcker lampor och följer dagsljusets växlingar, när man drar ned på värmen inomhus och låter solen värma huset. Kropp och själ får möjlighet att leva med de naturliga växlingar som är en del av vår biologi.

8. Man har färre prylar att stressa över, färre saker som ska skötas, vårdas, servas. Mer energi till roliga saker.

9. Man stressar mindre, Man har ro att njuta av enkla saker som fågelsång en tidig vårmorgon, känslan av solen som värmer, en promenad i skogen, fika med vännerna, en bra bok... (fyll i själv!)

10. Man får tid att vara med sina nära och kära i lugn och ro i stället för att dra iväg på aktiviteter hela tiden. Man hinner träffa vänner, leka med barnen och låta dem vara med i det dagliga pysslandet, ha långa samtal med sin partner (om sånt som är lite viktigare än tvättider eller vem som ska skjutsa ungarna), kramas och älska.

Vad väntar du på?

3 comments:

Åsa said...

Å vilka bra och väl formulerade punkter! Låter så mycket trevligare och positivare på det där sättet :)
/Åsa

Henke said...

Jag väntar inte ;) Mycket av det du skriver om har jag redan tillämpat :)

Hanneles paradis said...

kul punkter