Friday, November 16, 2007

Grön revolution. 4 - På toaletten

Nu lämnar vi de snälla gröna utmaningarna och går över till lite mer hardcore-grejer. Toapapper. Det är ju ganska absurt egentligen – vi fäller träd för att göra papper för att torka oss i baken med för att sedan spola bort det med rent vatten och belasta reningsverken! Toapapper av returpapper är inte mycket bättre. Det ska fraktas hit och det, processas i fabrik och det blir också en miljöbelastning till slut.

Så dagens utmaning är ganska given: minska rejält på toapapperet. Eller sluta helt.

Hurdådå? Steg 1 är att minska på mängden man använder per toabesök, att inte slentrianmässigt rycka av en stor bit. Steg 2 är att fundera på om man verkligen MÅSTE torka sig med papper efter varje toabesök. Kan man kanske tvätta av sig med lite vatten i stället? Eller kan man gå över till tyglappar i stället? Klippa bitar av mjukt tyg, typ utslitna t-shirts och torka sig med för att sedan tvätta. Det är ju inte värre än att använda tygblöjor till barnen, egentligen. Vi är inte där än, jag försöker fortfarande vänja mig vid tanken ;-) Men det finns folk som faktiskt redan gör såhär . Och man kan ju alltid ha en toarulle till känsliga gäster.

Det här med toabesök är ju faktiskt ganska känsligt, mycket av våra idéer om rent och orent är ju kopplade till kroppens utsöndringar och det är ju som bekant väldigt lätt att få äckelkänslor inför kiss och bajs. Och just därför gör vi vad vi kan för att slippa påminnas eller komma i kontakt med sånt. Med resultat att vi tar till en del ganska onödiga och miljöskadliga metoder. Det är ju liksom lättare att köpa KRAV-bananer eller rättvisemärkt kaffe än att sluta med toapapper...

Ändå måste vi ju faktiskt tackla även den här biten av vår tillvaro. Egentligen skulle vi ju alla kompostera vår avföring och få gödsel till trädgården i stället för att skicka iväg den till reningsverken tillsammans med en massa prima dricksvatten. Att kompostera avföring verkar inte vara så krångligt som man kunde tro (men vi är inte där heller, än i alla fall) och i väntan på tillfället att bygga sin egen komposttoa kan man ju alltid ta till den enkla metoden att kissa i en spann med regnvatten och vattna trädgården med det. Gratis kvävegödsel!

3 comments:

Anna said...

Du har rätt, men det nog som du säger att man måste vänja sig vid tanken först. En handdusch vid toan kan vara ett alternativ till pappret, men samtidigt förbrukar man mer vatten då...

Anonymous said...

Vid krav-odling får inget "mänskligt" gödsel användas, gamla regler med grunderna i Steiner och antroposofernas ideer. Är jordbrukaren däremot inte krav-odlare är det fritt fram att sprida sitt trekammarslamm på odlingsmarken.
Hemmavid på familjens odlingar är det väl bara att gödsla på som man själv vill....

anna a

Christina said...

Balansen mellan vattenåtgång och toapappersåtgång är kanske ine alltid självklar. Men som vi bor, så är vatten ett ganska litet problem, vi har egen brunn som alltid har vatten, även torra somrar. Vi har också eget avlopp, så vattnet återgår ju till området så småningom. Det fasta toa-avfallet, däremot, hämtas ju med slamsug och forslas bort nånstans, känns lite onödigt.

Sen kan man ju lösa det hela praktiskt på olika sätt, vi har handfatet nära toan, så det är lätt att ta lite vatten och tvätta av sig efter uträttat ärende.