Saturday, November 10, 2007

Grön revolution: 1. I mataffären

Dagens revolutionära uppmaning handlar om livsmedelsindustrin. Den är i alla delvis inspirerad av en artikelserie i GP om vad vår mat egentligen innehåller. Läs den gärna: från länken ovan kommer man vidare till flera artiklar.

Så dagens utmaning är denna: Gå (eller cykla) till en närbelägen livsmedelsbutik. Ta med någon, kompis, äkta hälft eller allra helst ett eller flera barn. Ta en förpackning med nästan vadsomhelst, förslagsvis ur frysens färdigmatsortiment och läs högt och tydligt på innehållsförteckningen. Med största sannolikhet kommer ni att hitta en flertal ingredienser som är a) obegripliga, b) inte går att uttala, c) är osmakliga i största allmänhet. Fråga ditt sällskap "Skulle DU vilja äta det här?" "Nä, inte jag heller!!". Lägg tillbaka förpackningen med en tydlig min av avsmak (barn är särskilt bra på det här). Gör om övningen t.ex. vid frukostflingorna eller godishyllan.

Fortsätt till frukt- o grönsaksdisken. Kolla varifrån allting kommer. Deklarera högt och tydligt för ditt sällskap att du VERKLIGEN inte tänker köpa något som har åkt flyg eller lastbil från Långtbortistan och släppt ut en massa växthusgaser.

Del tre av uppmaningen är att hitta något som du faktiskt kan tänka dig att köpa. Mitt förslag: köp lite köttfärs, potatis, morötter, svenska äpplen, mjölk, smör och en burk med lingonsylt (lingon, vatten och socker, nåt annat ska det inte finnas i lingonsylt). Allt detta brukar utan problem finnas KRAV-märkt. Ta vägen förbi biblioteket om du inte har någon baskokbok hemma.

Blanda köttfärsen med brödsmulor eller havregryn, lite vatten, salt och peppar (kryddpeppar är gott!). Rulla köttbullar och stek i lite smör på medelvärme. Skala potatisen, skär den i bitar, smaksätt med salt och peppar, koka mjuk och mosa med smör och mjölk till potatismos. Servera med rårivna morötter och lingonsylt. Äpplen till efterrätt. God mat med bra ingredienser!

Man kan göra revolution med köttbullar också :-)

3 comments:

hippihäxan said...

Apropå skummt innehåll imaten. Skaffa "handbok för den kräsne konsumenten" från www.utbildningscenter.se där kan man läsa om mycket skit som finns i vanlig mat och som man bör undvika. Väldigt bra liten skrift och jag lovar, man häpnar vad mycket man kan stoppa maten.

kattenihatten said...

köttbulle revolutionen.......jag gillar det!

min familj övar oss ständigt i att köpa svenskt.....det är lättare sagt än gjort, men med vana, planering, och lite finurlighet så kan man utan problem äta både nyttigt, billigt och svenskt! ....utan att göra avkall på den goda smaken, snarare tvärtom.

Christina said...

hippihäxan - tack för tips, ska kolla det!

kattenihatten - ja visst behöver vi en köttbullerevolution ;-))

Man kan förändra så mycket med enkla medel, egentligen, det behöver inte vara några konstigheter alls, bara lite kunskaper och eftertanke!