Saturday, November 10, 2007

Grön revolution: 3. Mat utan livsmedelsindustri

Livsmedelsindustrin är en ganska ny företeelse i mänsklighetens historia. Den tar sin början med uppfinnandet av konservburken vid 1800-talets början, får en rejäl skjuts av den tilltagande industrialiseringen och urbaniseringen och firar nya triumfer när djupfrysningstekniken utvecklas. Idag har vi svårt att tänka oss att man skulle kunna klara sitt matbehov utan industrins hjälp. Och avigsidorna med dagens livsmedelsindustri behöver jag knappast skriva mera om.


Dagens revolutionära uppdrag är alltså: laga en måltid där en, helst flera ingredienser är införskaffade utanför livsmedelsindustrin.


Men hur gör man för att få mat på bordet "på egen hand"? Odla själv, förstås. Nu kan ju inte alla göra det. Men har du en egen liten markplätt kan du alltid odla något. Balkongägaren kan ha tomatplantor eller färska örtkryddor. Den som inte har en trädgård kan fundera på en odlingslott.


För de flesta av oss är det förstås inte möjligt att odla all mat vi behöver. Vi behöver köpa eller byta med andra odlare och uppfödare. Konsten är att hitta vägarna runt industrimaten och hitta de bra producenterna. Och det är förstås inte helt lätt. En del kan man hitta via gårdsbutiker och ekobutiker. Bondens egen marknad är ett lysande tillfälle att köpa produkter direkt från producenterna, lära känna dem och börja bygga upp nätverk med folk som odlar potatis, har en massa äppelträd, föder upp glada grisar, har fler ägg än de behöver o.s.v. Hitta någon som kan sälja ett lamm eller en halv gris när det är slakttid eller som har ett överskott av grönsaker att sälja. Har man väl börjat bygga upp ett sånt här kontaktnät så brukar det rulla på av bara farten. Det gäller bara att hitta den första kontakten!


Internet är förstår att bra sätt att hitta likasinnade och hitta de bra små lokala producenterna. Alternativ är ett diskussionsforum för den som är intresserad av självhushållning och småskalig odling – här kan man börja. Kom ihåg att varje måltid som inte tagit omvägen över livsmedelsindustrin är en liten revolutionär handling!

2 comments:

K said...

Och genom Alternativ hittar man till den utmärkta tidskriften Åter.

Christina said...

Absolut. Prenumerera på Åter hörni!!!