Sunday, November 18, 2007

En köpfri jul

Morgontidningen handlar om julshopping. Jag blir bara arg och bestämmer över frukostmackan (sambons hembakade rågbröd, mums!) att i år blir det en köpfri jul!! (Att ekonomin blöder lite efter inköp av vinterdäck, pellets, husrenovering och tandläkarbesök gör ju sitt till också). Sambon är med på noterna och vi drar snabbt upp några riktlinjer.

Vi kommer att köpa några julklappar till barnen och så mat förstås. Julgran försöker vi få tag på lokalt. Hade jag haft mer tid hemma och varit lite mera förutseende (inte min bästa gren!) så hade jag totat ihop hemstickat, heminlagt och hembakat att ge bort som klappar. Men jag brukar aldrig komma på sånt förrän det är alldeles för sent...

Men: inget pynt (vi har redan mer än vi behöver), inga julklappar till vuxna, inga julkort (det blir digitala sådana i år), inga julgrupper eller julstjärnor (men kanske nån liten hyacint som kan planteras ut i trädgården sedan), inte en massa trams som heter jul- någonting.

Maten blir lokal och KRAV så mycket som möjligt (ska försöka få tag på en julgris). Vi gillar att laga (och äta!) ganska traditionell julmat och den bygger ju faktiskt på inhemska råvaror till stor del. En del har vi t.o.m. från egen odling. Men grönkålen ville sig inte i år, tyvärr, jag gillar halländsk långkål. Får se om vi kan få tag på det på annat sätt (nån här i närheten som har för mycket?).

Jag är inte sådär pyssligt lagd av mig så det traditionella julpysslet med sax, silkespapper och tejp blir sällan av hos oss. Ungarna gör sånt i skolan så det räcker och blir över, för övrigt. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite kransar och sånt av material från trädgården och skogen.

Tanken med det här är förstås att spara både pengar och resurser. Men det innebär också mycket mindre springande i affärer och mycket mer tid till det som egentligen är viktigt – att koppla av, umgås med familjen, träffa vänner, gå långa promenader i skogen, att få den där välbehövliga återhämtningen efter en rörig och lite stressig höst. Och att t.o.m. fundera på julens egentliga innehåll, löftet om frid och försoning och hoppet om att det trots allt finns en framtid för oss alla!

8 comments:

Jordefamn said...

Ett mycket bra initiativ!
Det svåra tycker jag är att övertyga andra om att det är det.
En av mina bröder har gått med på en julklappsfri jul oss emellan, men mina föräldrar är av "den gamla skolan" som tycker det ska vara mycket klappar, men jag försöker att åtminstone få dem att gå mig få saker, och sånt som jag behöver.
Detsamma för mig åt dem, förstås.
Kanske kan det gå att ta det i steg, nästa år kanske det är fler som är villiga att ha en köpfri jul?

Christina said...

Just vad gäller julklappar så bestämde vi i släkten för många år sedan att det bara skulle vara till barnen. Sen har det där luckrats upp en del och varierat med familjesammansättning, var man firat jul osv. Men ingen (vuxen) förväntar sig några märkvärdiga klappar. I år firar vi jul hemma och då blir de ju på våra villkor.

Om folk till varje pris vill ha julklappar så kan man ju göra överenskommelser om pris eller mängder. Eller att man bara ger bort hemgjorda klappar, eller ätbara klappar eller nåt sånt.

Till barnen funderar vi lite kring "immaterialla" klappar, alltså inte prylar utan t.ex. biocheckar eller nåt sånt.

Nåt år gav nästan alla vuxna bort ätbara klappar, det var riktigt trevligt.

Anki said...

Japp, köpfri jul blir det här också! Endast ätbara klappar låter som en toppenidé! Jag skall köra en julspecial i bloggen.

hippihäxan said...

Det där med barnjulklappar så här tycker jag; inget med batteri och något man kan använda sin kreativitet till (pussel, sygrejjer, färg och penslar, böcker etc) eller begagnade saker. Loppisarna har massor med leksaker som kan behöva nya ägare.

Christina said...

Ja, leksaker finns ju på loppis för nästan ingenting. Funderar oxå på saker som alla kan uppskatta, typ spel, bra filmer, nya Harry Potter att ha som julhögläsning, nåt i den stilen. Barnen börjar bli aningen stora för leksaker, men jag vill inte köpa dem en massa elektroniskt crap heller - inte måste väl en nioåring ha en ipod??

Kreativa saker är ju jättebra, särskilt för min yngste som gillar att pyssla/måla.

Hanneles jul said...

Arg blir jag inte längre, kör men min egen variant och njuter :)

Hanneles jul said...

Pynt kan man lämna och handla billigt på loppis, Återanvändning och pengar till välgörenhet.

Sofia said...

Ge bort en vit jul – Köp gröna klappar!

För dig som vill se skinande, blänkande, gnistrande vit snö på julaftonsmorgnarna eftersom det är ett tecken på att jorden mår bra. Att allt är som det ska. För dig är webbplatsen
www.envitjul.se något.

Vi vill sprida tips på alternativa julklappar. Det är inte bara hemmastickade raggsockor eller örehängen av kottar som är det enda alternativet. Det finns alternativ till alternativa julklappar. Och dem vill vi lyfta fram! Tillsammans med er. Så sätt igång och tipsa. Tipsa för att hjälpa andra. Tipsa mot en vit jul!

* Hitta klimatsmarta julklappar
* Skapa önskelistor & ge-bort-listor
* Kommerntera, digga och dissa andras presenttips
* Lägg till egna julklappstips


www.Envitjul.se