I dessa tider när priserna på vete, ris och majs bara stiger och stiger så finns det goda skäl att dra ned på det och i stället återuppliva de traditionella rotfrukterna. Vi har vant oss vid en matkultur där pasta, ris och diverse majsprodukter (tacos, majschips) är billig vardagsmat och vi tycker dessutom ofta att det är gott. Med tanke på att det dessutom är snabblagat och enkelt så är det inte så konstigt att det är så vanligt. I det långa loppet är det dock inte särskilt hållbart att basera sin mathållning på sån mat, åtminstone så länge vi inte kan odla durumvete, majs och ris i Sverige på ett vettigt sätt (jo, det odlas ju lite majs i södra delen av landet och durumvete på Ven – men det är ju inga mängder direkt). Byter man ut en del av den här importmaten mot inhemska rötter så minskar man sitt ekologiska fotavtryck en hel del.
(Närodlad säd är en annan sak. Men den är oftast inte riktigt bra till pasta. Fast dinkelpasta är inte så dumt!)
Veckans uppmaning alltså – tillbaka till rötterna! Rotfrukter är mycket lättodlade i vårt klimat, kan odlas i stora delar av landet, lätta att vinterförvara, lätta att transportera och man behöver inga speciella redskap för att få mat av dem (jämfört med säd som ska tröskas och malas). Och så är de ju mättande och goda. Tyvärr är rotfrukterna i butikernas grönsaksdiskar rättså trista. Träiga kålrötter, palsternackor som tappat spänsten, halvruttna persiljerötter är ingen ovanlig syn och det kan vara klokt att köpa i gårdsbutiker, i eko-lådor eller specialla grönsaksaffärer. Och så klaga i butiken när de har dåliga rötter!
Kan man odla själv är det ju bäst, såklart. Det här är vad vi odlar i år:
Potatis, såklart. Flera olika sorter, både för att få variation och ifall något inte vill sig. Till mos, ugnsbakning, soppor, potatissallad, raggmunk och så helt vanlig kokt potatis förstås. Ibland får jag för mig att folk inte kokar potatis längre – men det är ju nästan det enklaste som finns. Vill man inte skala så strunta i det och låt folk skala vid bordet.
Godaste potatissalladen: koka potatis, skala och skiva den medan den ännu är varm. Bland ned olivolja, lite i taget så potatisen suger upp den. Lite vinäger och dijonsenap kommer sen och finhackad lök av valfri sort. Lite peppar och flingsalt till sist. Låt den stå en liten stund, men inte i kylskåp, den smakar bäst lite ljummen eller rumstempererad.
Morötter, också flera sorter. Tidiga att äta färska, sena till grytor, soppor och ugnsbakning. Här är ett recept på morotssallad som jag inte har provat, men det låter väldigt gott!
Palsternackor till grytor och ugnsbakning. De växer mest på hösten och kan stå kvar i landet hela vintern. Om man täcker med halm e.d. för tjälen så kan man skörda mitt i vintern. Annars låter man dem stå till våren. Goda att göra mos av, ev. blandat med potatis.
Persiljerötter liknar palsternacka men har en lite kryddigare smak. Mycket goda i ugnen.
Kålrötter till rotmos förstås. Späda kålrötter är mycket goda råa. De kan sås på sensommaren och skördas långt in på senhösten.
Majrovor att äta som råkost. Väldigt goda wokade med chili, vitlök och ingefära.
Rödbetor att lägga in förstås men också till soppa. Kokta eller ugnsbakade med getost eller fetaost till. Rårivna. Vi odlar bl.a. en polkagrisrandig sort (Chioggia) som är god att skiva tunt som råkost. Väldigt snyggt med randiga grönsaker!
Jordärtskockor som kommer igen år efter år, den perfekta arbetsfria grönsaken!
Mitt favoritrecept med rotfrukter är att ugnsrosta dem. Man skär alltihopa i lagom bitar, lägger i en ugnsform med lite olja och så in i ugnen vid 225 grader. Tar 30–40 minuter beroende på sort. Jag tycker de är godast när de är riktigt mjuka och lite brynta på utsidan. Gott till allt!
Det finns också diverse vego-biffrecept med rotfrukter. Jag har aldrig fått det att fungera riktigt, de faller bara isär när jag steker dem (Nån som har en bra lösning på det). Men man kan ju också bara strimla eller grovriva rötterna och fräsa dem snabbt i stekpanna.
Vad har du för goda rot-recept?
1 comment:
Kan inte leva utan pasta men vi äter ekologisk fullkornsdinkelpasta och den är bara sååå god...
Malin, Ekoblogg
www.ekoblogg.blogg.se
Post a Comment