Friday, April 11, 2008

Första sådden

Idag sådde jag de första fröna ute! Eller rättare sagt i mina varmbänkar, som inte är så jättevarma, men ändå tillräckligt. Det har varit mellan 10 och 15 grader i jorden de senaste dagarna. I den ena bänken sådde jag sallad och morötter, i den andra olika sorters kål, som sen ska planteras ut på friland. Nu återstår bara den eviga väntan på att det ska gro...

I kallbänken från i höstas kunde jag plocka rucola och plocksallad idag och på friland kommer piplök och lite kryddor. Vi tar också upp de sista palsternackorna från i höstas så vi kan göra i ordning landet för att så något annat. Det är inte riktigt dags att så ännu, jorden är kall och klibbar fast vid redskapen. Men snart!!

Jordärtskockorna kommer också upp nu, utom några stycken som ligger kvar som utsäde. Få saker är så okomplicerade som jordärtskockor – gräv ned några stycken på hösten eller våren så har man dem för evigt. Man bara lämnar kvar några varje år så kommer det nya. Pröva jordärtskockschips: tvätta (skala inte) skiva dem mycket tunt och stek/fritera i het olja. Salta lite. Väldigt gott!!

2 comments:

hippihäxan said...

Jag är alldeles slut efter omflyttning av jordärtskockor idag. (Jag går och flyttar dem lite varje år, jag kommer på nya ställen där jag vill ha "häckar" hela tiden) De är verkligen fantastiska!
Första året satte jag ner 6 st och de har nog fördubblat sig flera hundra gånger på de här två åren. Dessutom är det det enda vi har att äta från vårat eget land just nu. Men jag tycker det är mystiskt att de är så dyra i affären när de är så himla lätta att odla...

Christina said...

Ja visst är de härliga! Jag fick några knölar av en granne när vi flyttade hit. Stora, släta och lättskalade, dessutom blommar de varma somrar. Så det borde vara Bianca.

Jag ska nog också flytta några till ett nytt ställe i år, en liten häck i tomtgränsen kanske?

Men jag behöver hitta på fler sätt att använda dem, det blir lite begränsat.