Wednesday, April 16, 2008

Nu har jag också läst den!

Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson alltså. En skrämmande bok om alla tillsatser i vår mat och om hur livsmedelsindustrin systematiskt fuskar genom att marknadsföra usla produkter på ett sätt som får dem att verka genuint gammaldags och "hemgjorda". Vi är så manipulerade med smak- och konsistenstillsatser att vi inte längre förmår uppskatta de rena smakerna. Från början dåliga råvaror drygas ut till den milda grad att man måste tillsätta konsistensgivare för att få dem att verka aptitliga och syntetiska aromämnen eller glutamat för att de ska smaka någonting överhuvudtaget!

Vad som gjorde mig extra beklämd var att mat som jag tidigare trott var hyfsat OK också är full med sk*t – den dyra Häegen-Dasz-glassen t.ex. Eller Valrhona-choklad, som är så upphaussad också av matproffsen.

Mats-Eric Nilsson skriver om hur produktionen går till (urk!) och har flera guider som hjälper en att välja eller välja bort i butiken. Läs boken, men var beredd på att det blir nästan omöjligt att gå och handla efteråt. Jag har alltid varit kräsen i butiken, men nu är det ännu värre! Det är i stort sett bara rena råvaror som man kan köpa utan att få diverse utfyllnad och syntetiska smaker med på köpet.

Läs mer på hemlige kockens hemsida!

6 comments:

Anonymous said...

Har inte läst boken men känner mig deppig bara vid tanken på den.

Skrev igår om mjölet jag köper i kvarnen i byn där jag bor. Om att mjölnaren tipsar om att det ska förvaras i frysen eller i burk i kylen så det inte kommer djur i det eftersom det är helt fritt från vad det nu kan vara som håller djuren borta. När jag haft det i påse i skåpet så har det mycket riktigt kommit djur i det.

Då undrar man ju vad sjutton det är i mjölet man köper? Även det ekologiska. För inte sjutton flyttar det in djur i det mjölet, även om det står i skåpet i flera månader...

Christina said...

Vi har haft problem med ohyra just från ekologiskt mjöl från småproducenter. Och som sagt, vad hittar de stora kvarnarna på för att slippa små djur???

hippihäxan said...

Djur i mjöl... nej nu... ja vad är det i mjölet då som håller dem borta?
Efter att man upplyst sig om allt vad som finns i maten så är det till en början svårt att gå och handla. "Man kan ju inte köpa någonting" Men nu har jag kommit till det stadiet att jag tycker det är befriande att slippa välja... Som sagt det är bara äkta råvaror som duger så det är ju lätt att gå och plocka ihop dem, fattar ni?

Christina said...

Jo du har ju rätt, hippihäxan, det är bara rena råvaror som gäller. Och det lagar vi ju för det mesta.Men ibland så kommer den där klockan-fem-paniken i butiken, när man glömt planera, måste-ha-nåt-att-äta-snabbt, då finns det nästan inget bra att ta till!!

hippihäxan said...

Kollade upp vad det var för mjölbehandlingsmedel i mitt ekologiska mjöl (änglamark) Det var E300 askorbinsyra, kändes ju inte så farligt... Men håller det verkligen djur borta...
Och nej det är inte lätt att laga bra mat under stress. Jag vet inte hur det kommer gå när jag eventuellt ska börja jobba. Middagen tar ju alltid minst en timme att få till.

Anonymous said...

Jag funderade så mycket på det där så jag mailade till Coop, ICA och Kungsörnen och frågade hur de gjorde för att få mjölet så fritt från djur. Nu väntar jag spänt på svar... Återkommer om ni är intressrade!