Friday, April 04, 2008

Grönare liv på ett år. Vecka 8 – Ta vara på matresterna!

Det slängs väldigt mycket mat i våra hushåll. Någonstans runt en fjärdedel av den mat vi släpar hem från affären slutar i soporna. Och då är inte skal och sånt medräknat, utan mat vi lagar till och sen inte äter upp.


Det här är naturligtvis komplett vansinne! Först ska någon lägga tid, energi och resurser på att odla mat. Sen ska den processas, forslas hit och dit och så småningom lagas till i våra kök. För att sedan bara slängas! I bästa fall hamnar matresterna i komposten, men det är ändå ett dyrt och resursslösande sätt att bygga upp en kompost.


Många idag har glömt bort den gamla konsten att laga mat av rester, det som vår mormorsgeneration gjorde hela tiden. Min mormor slängde väldigt lite mat, det hamnade i diverse lådor och puddingar eller blev till smörgåspålägg, till exempel. Och det är ju två bra sätt att använda rester.


Jag har ofta lunchlåda med till jobbet och där går mycket matrester åt. Det är ju det enklaste sättet att ta vara på dem, bara att värma och äta. Annars är det ju egentligen roligare om man kan laga något nytt av resterna. Så här kommer lite idéer från vårt kök.


* Köttrester är väldigt tacksamma att återanvända. Kallt stekt kött i tunna skivor är jättegott på macka med lite ättiksgurka eller pickles. Det behöver inte vara rostbiff, nästan allt kött (som inte är för fett) blir bra pålägg. Kallt kött på grovbröd – bra GI-mat!


* Behöver jag påminna om pyttipanna? Klockrent sätt att återanvända köttet.


* Tärna köttrester och gör en snabbgryta: fräs lite lök, häll på krossade/passerade tomater, i med köttet och låt puttra en stund. Kan kryddas efter tycke och smak; currypasta är aldrig fel, italienskt med vitlök och oregano är också gott.


* Korvrester av alla slag kan bli korvsås till pasta på samma sätt som snabbgrytan ovan. Trist korv piggas upp med lite chili och vitlök.


* Fisk är lite svårare, men stekt fisk på smörgås med lite majonnäs eller remouladsås blir nästan ett danskt smørrebröd.


* Stekt strömming/sill lägger man i ättikslag med tunt skivad lök. Får ligga ett dygn. Gudomligt gott!


* Potatismos och annat grönsaksmos (palsternacka t.ex.) blandar man med lite vetemjöl och ägg och steker till potatisbullar. Gott med fläsk och lingon till. Blir det fläsk över har du en god frukostmacka dan därpå!


* Potatismos är också bra att blanda i brödet: ta vilket grundrecept du vill men minska lite på degvätskan och blanda i potatismoset i stället.


* Potatismos utrört med buljong och grädde blir snabbsoppa. Toppa med hackad gräslök.


* Grönsaksrester brukar bli ganska trista, men fungerar i varma rätter. Tomater åker ned i en gryta, tomatsås eller blir ratatouille med lök och squash. Rårivna morötter och annan råkost kan blandas i bröddegen.


* Torra brödkanter kan malas till ströbröd (jag använder en mandelkvarn) eller stekas till krutonger att ha på salladen (smaksätt med olivolja, vitlök och örter).


* Gammalt bröd kan också bli brödpudding, till efterrätt eller mellanmål (duger bra som frukost också)


* Kallt ris blandar man med ett ägg och lite lök och steker vackert guldgult. Blanda i mer grönsaker så har du en komplett måltid. Gott med lite chutney till.


* Kall kokt potatis kan man förstås steka eller ha till pyttipanna. Det är också gott skivat på macka med kaviar och gräslök. Eller stek den med riven ingefära och lite citronsaft och servera till en indiskinspirerad middag.


* Är man lite snabb i vändningarna och tar hand om potatisresterna innan de svalnat så gör man en god potatissallad: tärna potatisen, blanda med olivolja och vitvinsvinäger, finhackad lök/gräslök/purjo, salt och peppar. Låt stå tills det svalnat och ät som nattamat eller spara till dan därpå.


* Pastaresterna bli makaronipudding: lägg pasta och tärnat rökt fläsk i en ugnsform, häll över äggstanning (1 dl mjölk/gräddmjölk + 1 ägg, dubbla om det behövs), krydda, toppa med riven ost och grädda i ugnen till det får fin färg.

Fler idéer? Tipsa här eller länka till din blogg!

3 comments:

Anonymous said...

Ja det är verkligen galet hur mycket mat det slängs och det är inte bara rester. Jag har hört att 20%av all mat som köps hem slängs innan den ens blir tillagad!!
Jag blir så upprörd när folk påstår att de inte har råd att köpa ekologiskt. Men var rädd om maten då!
Jättebra matresttips!

Anonymous said...

Ja, det är läskigt hur det slösas med våra resurser. Jag försöker också ta tillvara på allt så gott det går och planerar tex middagar utifrån vad i skafferiet som behöver gå åt, och har alltid matlåda till skolan.

Kan dessutom bidra med ett tips om kokt potatis som blir över - en mosad kokt potatis i tex en pajdeg eller en mjuk kaka kan ersätta en del av margarinet och gör pajen knaprigare och kakan saftigare. Och det går utmärkt att frysa kokt potatis till detta ändamål.

Och vinskvätten som blir över kan man frysa som iskuber och ha i sås.

Jag har nyss hittat hit och måste ju passa på att tacka för en bra blogg!

Elins trädgård said...

Välkommen hit, Ilsefin! Jag brukar kolla på din stickblogg, väldigt inspirerande :-)