Monday, April 21, 2008

Grönare liv på ett år. Vecka 10 – Vem får dina pengar?

Vi bär alla med oss en liten bit makt varje dag – våra pengar. Världen är som bekant full av folk och företag som vill åt dina pengar och de har en rad mer eller mindre subtila sätt att få som de vill. Alla som någon gång funderat kring detta med konsumtion och miljö har väl förundrats över de absurda mängder skräp som finns att köpa och undrat vem som köper allt detta och inte minst varför. Svaret är nog dessvärre att vi alla är delaktiga i den här tokkonsumtionen. För att det är så svårt att värja sig.

Ta teve-reklamen till exempel. Nio av tio reklaminslag är så hopplöst dåliga att man inte begriper hur det överhuvudtaget kan fungera. För det mesta är de så usla att man på fläcken bestämmer sig för att aldrig köpa den här produkten bara för att reklamen är så gräslig.

Men det är inte så enkelt i praktiken. För när vi väl står där i butiken, är lite stressade och snabbt ska välja något så köper vi oftast något som känns bekant, som vi lite undermedvetet tror är en bra produkt. Men varför känns det bekant? Jo, just det – vi har sett reklamen!! Antagligen minns vi inget av själva reklaminslaget, eller annonsen, eller vad det nu var. Men det har fastnat i hjärnan och ploppar upp när vi inte orkar/hinner tänka själva.

Varje gång vi köper något gör vi ett val. Inte alltid medvetet, det medges. Men vi väljer ändå och veckans uppmaning är alltså: tänk efter först. Vad vill du stötta? Vem vill du ge dina pengar? Vill du att den här produkten ska finnas att köpa?

Man kan tackla detta på olika sätt. Somliga bestämmer sig för att ha köpstopp och bara köpa det allra nödvändigaste, som mat och mediciner. Andra väljer bort de flesta butiker och handlar på second hand och loppis så långt det är möjligt. Några väljer bort livsmedelsindustrin, köper mat direkt från odlaren eller odlar själv. En del väljer bort klädbutikskedjorna och skapar sina egna kläder. Några köper bara KRAV, eller bara rättvisemärkt, stöttar medvetet vissa producenter som står för vettiga ideal o.s.v.

Alla kan kanske inte göra allt. Men eftersom de flesta av oss lägger ett antal tusenlappar varje månad på mat och andra inköp ( i alla fall vi med flera barn) så är vi en oerhört viktig maktfaktor. Vi kan faktiskt påverka vad som ska finnas i butikerna. Om ingen handlar på McDonalds så kommer det inte att finnas några sådana restauranger. Om ingen köper tvivelaktiga plastleksaker tillverkade av underbetalda tonårstjejer i Kina, så försvinner de. Och så vidare. Men då gäller det att vi verkligen utnyttjar vår makt. Tänk först – betala sedan! Eller: tänk först – låt bli att köpa!

6 comments:

hippihäxan said...

Kan bara utbrista: Skulle inte ha kunnat säga det bättre själv!!

gunilla said...

Håller med till fullo, men även jag behöver en påminnelse om detta emellanåt. Så tack!

Christina said...

Jag behöver påminna mig själv också - den här bloggen är mer navelskådande än vad den kanske verkar. Om jag skriver om något, så måste jag ju leva upp till det, eller hur? Så jag skapar mål för mig själv genom att uppmana andra!

hippihäxan said...

Precis så är det med min blogg också! Man skriver om något, sen måste man ju bara leva upp till det... På gott och ont.

Ulla said...

Vilket klok kvinna du verkar vara!

Anonymous said...

Les hele bloggen, ganske bra