Saturday, July 21, 2007

Tapethistoria på väggen

Det började med att två barn skulle få varsitt rum, de har delat sedan vi flyttade hit och börjar bli trötta på det. Det satte (som så ofta) igång en lång kedja av omflyttningar... En unge får ta det nuvarande föräldrasovrummet och det nuvarande arbetsrummet får bli nytt sovrum. Då måste arbetsrummets funktioner klämmas in någon annanstans. Det får bli ett av rummen på nedre botten. Där finns idag en ganska gräslig tapet som vi länge velat ta bort och nu var det rätt läge när rummet ändå ska göras om.

När vi började ta bort den befintliga tapeten fann vi att hela rummets tapethistoria satt kvar på väggen. Under dagens vitaktiga tapet, typ pizzeria, (urk!) satt en grön-vit medaljongtapet som andas 70-tal. Under den en riktigt fin gråvit 50/60-talstapet och längst in en också riktigt trevlig grönmönstrad tapet som måste vara den ursprungliga från 40-talet, då huset byggdes. Kul! Nu river vi bort alltihopa men nånstans får vi försöka spara småbitar av de gamla tapeterna.

Vad det ska bli på väggen sen har vi faktiskt inte bestämt än (här är det riv först – tänk sen som gäller). Måla med limfärg, kanske?Dagens mat:

Trädgårdssoppa med korv
Gå ut i trädgården och plocka in en massa trevliga små grönsaker. Skala, rensa, sprita och skiva tunt. Koka upp hårdare grönsaker (potatis, rotfrukter) i grönsaksbuljong och låt koka mjukt. Lägg i de mjukare grönsakerna och koka några minuter till. Smaka av och red med en skvätt grädde. Skiva nån god korv, lägg i soppan och låt den bli varm. Ät och njut!
I vår soppa var det: potatis, morötter, små utgallrade palsternackor, sockerärter, märgärter, salladslök och mangold.

5 comments:

moonflower said...

Läste din tapethistoria! Gjorde en liknande upptäckt härhemma när vi skulle ta bort tapet. Fann ca 10 lager som jag har orkat ta bitar ur som jag ska stoppa i en pärm en vacker dag tänkte jag :) Finns en bild på lagren på min blogg om du har tid och lust att kolla. Ha det bra!

Anonymous said...

kul med tapethistoria, jag kan rekomendera http://www.tapetorama.se/
titta i deras onlinekatalog nån gång när det regnar...typ nu

anna

Christina said...

moonflower - jag kollade på din blogg men hittade inga tapeter!

anna - kul länk, ingen av våra tapeter fanns med, men väl snarlika som bekräftar våra dateringsförsök.

renoveringen fortskrider, jag får väl lägga in lite bilder så småningom.

Hannele said...

Underbart gott det låter.

Gitte said...

=)! Den gröna medaljongtapeten har jag några rullar utav och jag tror snarare att det är 60-tal, då den är lite äldre både i plastningen, saknar uppgifter om tillverkare och har lite bakomliggande "färgstruktur". Finnes även i gult. Riktigt roligt att se den "på riktigt" och inte bara i oanvänd rulle!