Wednesday, July 11, 2007

80% mindre - sammanfattning

Jag såg aldrig Live Earth-galan häromdagen (gitter inte sitta och glo så mycket på tv!) men efter vad jag har hört så hade Al Gore samma uppmaning som jag har skrivit om tidigare: att vi i västvärlden måste minska vår förbrukning med 90% för att hejda den globala uppvärmningen och andra miljökatastrofer. I min version av det amerikanska originalet blev det 80%, eftersom EU-länderna förbrukar något mindre än USA. Men det är ju inte fel att sträva mot 90%...

Sammanfattar man det hela så blir det i fri översättning och omräkning från amerikanska måttenheter ungefär såhär:

Bensin/etanol/biodiesel: Max 190 liter per person/år

El: Max 1100 kwh/år och hushåll. Dubbelt så mycket med solenergi, 4 gånger så mycket med vatten- och vindkraft.

Eldningsolja: Max 280 liter/hushåll/år. Ved: Lokalt och uthålligt producerat: valfri mängd.

Sopmängd: Max 200 g/person/dag.

Vatten: Max 38 liter/person/dag. Obegränsat med regnvatten.

Konsumtionsvaror: Max 7000 kr/hushåll/år. Tio ggr så mycket om man köper second hand. Obegränsat av sånt som annars skulle ha slängts:

Mat: minst 70% av mat- och hygienvaror ska komma från lokal KRAV-produktion. Högst 25% torra bulkvaror som bönor, spannmål och små lätta varor som kryddor, te, kaffe, återvunnet toapapper etc. KRAV och rättvisemärkt. Högst 5% ”våta” varor som transporterats långt: kött, frukt, grönsaker, juice, olja, mjölk. Hit hör också hårt processade varor som chips, läsk. Hygienprodukter som schampoo, diskmedel etc.

Skulle du klara det? Vi är inte ens i närheten, utom möjligen när det gäller mat under en del av året. Men därutöver skulle det handla det om en oerhört stor omställning!

No comments: