Sharon bloggar om att planera för hösten i köksträdgården och det gav mig en välbehövlig kick att börja fundera på vad vi ska skörda i höst. Det är ju så lätt att slå sig till ro när vårsådden är klar och allt börjar växa. Bara att plocka (och rycka ett o annat ogräs). Men man kan få ut så mycket mera mat av trädgården om man fortsätter att så och sätta vartefter som det blir ledig plats i landen. För det är ju inte så många grönsaker som behöver stå hela säsongen – några rotfrukter, gråärter, rosenbönor, pumpor, squash, vinterpotatisen och en del annat. Men det mesta skördar man ju redan i juli/augusti – sockerärter, märgärter, tidiga morötter, tidig potatis, en del kål, de flesta bladgrönsaker, löken, majrovor, späda kålrötter etc. Och i deras ställe kan man ju odla något annat. Dock kan det vara klokt att tillsätta lite extra gödsel och/eller kompost för att få fart på det hela.
Vad ska man så till hösten? Till att börja med: allt som har kort utvecklingstid, som tidiga morötter, ärter, gröna blad, majrovor t.ex. Sedan: allt som går i blom just nu men som växer bra när dagarna blir kortare. Spenat och asiatiska blad är två exempel.
Sånt som är känsligt för insektsangrepp växer ofta bättre på hösten när insekterna är mindre aktiva. Vi hade ett elände med kålen i fjol (broccoli och grönkål), mängder av fjärilslarver åt upp det mesta. Men de plantor som överlevde stod sedan och gav skörd långt in på hösten, helt utan angrepp. Så i år har vi visserligen satt lite broccoli, som snart är klar, men det mesta av broccoli och grönkål har jag nyss sått i småkrukor och den ska planteras ut om några veckor när löken är klar. I bästa fall har vi färsk grönkål till jul, om vi lyckas freda den från rådjur och harar, förstås.
Igår gjorde vi iordning ett färdigskördat land och sådde märgärter, kålrötter, majrovor, spenat, rucola + några bortglömda sättlökar. Mat i augusti-september. Nästa steg är att försöka klara en del grönsaker in i vintern med bänkar och glas, men där är vi inte riktigt ännu.
No comments:
Post a Comment