Wednesday, July 04, 2007

Regn... och ett pajrecept

... regn, regn... :-( Det är dyngsurt i trädgården! Tack och lov fungerar de upphöjda bäddarna som de ska, så det mesta av vattnet dräneras bort. Men en del stackars grönsaker har gått i stå, verkar det som. Gurkor och bönplantor står och tjurar och väntar på sol och värme. Squash och pumpor har blomknoppar, men mycket mer händer just inte. Potatisen tar tid på sig också, bara babypotatisar såhär långt.

Sockerärter plockar vi i alla fall och små späda morötter och färsklök - så helt hopplöst är det ju inte. Jordgubbarna är vattniga och småsura, men duger bra till sylt och paj. Hallon, krusbär och vinbär är så gott som mogna, de är tidiga i år, trots blötan. Men nu längtar vi efter SOL!!!

Igår gjorde jag en smaskig paj, det är sånt man behöver när det är blött och kallt och man bekymrar sig över att alla förutsägelser om växthuseffekten stämmer på ett så skrämmande sett: torrare och varmare vid Medelhavet, blötare i norra Europa..

Smulpaj med jordgubbar och rabarber
Pajdeg:
100 g smör
1½ dl vetemjöl (eller dinkel)
1½ dl havregryn
1 msk råsocker (eller vanligt)
Blanda i matberedare eller för hand tills det är som brödsmulor.

Fyllning:
jordgubbar och rabarber blandat, ca 500 g
1dl socker (eller efter smak)
1 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker eller 1-2 tsk stött kardemumma

Blanda alla ingredienserna till fyllningen och lägg i en form. Strö över degsmulorna. Grädda i 225 grader ca 20 min.

2 comments:

Hannele said...

Kardemumma var spännande, jag har börjat ha färsk ingefära, till rabarber, stekta äpplen..

Christina said...

mmm, ja det är gott bådadera. Jag gillar kardemumma i allt möjligt, frn att blanda i kaffet till att ha i bärpajer. Men ingefära är inte fel heller.