Monday, March 26, 2007

Lite av varje

Liten trädgårdsrapport: vårvärmen har satt fart på odlingslustarna och jag har börjat röja ett gammalt jordgubbsland och flytta plantor till ett nytt. Har också börjat hacka igenom kökslanden för att få bort allt ogräs som börjat spira. Eftersom vi täckodlar håller sig jorden ganska lucker och fin, så någon riktig djupgrävning behövs inte (landen blir ändå djupgrävda med några års mellanrum när vi har potatis och rotfrukter i dem). Men hacka ytskiktet för att få bort ogräs är svårt att komma ifrån. Borde gödsla här och var, men först måste jag tala vänligt med någon av byns hästägare om stallgödsel ;-) I fjol blev det gödslat med hönsgödsel, benmjöl, vedaska, färskt gräsklipp och kompost, utmärkt alltsammans, men det skulle inte skada med en dos hästskit... Har också grävt upp jordärtskockor och återplanterat de minsta. Skockor är något av det lättaste man kan odla, de bara växer och eftersom man alltid glömmer kvar några i jorden så kommer de tillbaka år efter år. Och så kan man skörda dem nu, när det knappt finns något annat färskt att äta.

Idag köpte jag fem påsar med sättlök, gul, röd och favoriten schalottenlök som blev väldigt bra i fjol. Hoppas kunna sätta dem snart om det här vädret fortsätter – idag var det +17 i skuggan!

Försöken att äta lokalt fortsätter efter lite fuskande i helgen. Ett av barnen fyllde år och valde wokade grönsaker med nudlar som födelsedagsmiddag – svårt att göra med lokala ingredienser såhär års. Så det fick bli ett litet avsteg. Nu är vi på banan igen. Dagens middag blev: helstekt kotlettrad (närproducerad gris), klyftpotatis, broccoli och jordärtskockor. Vitlökssmör för att pigga upp det hela. Broccolin delade jag i småbitar/buketter och stekte ihop med potatisen i ugnen en liten stund, det blev väldigt bra. Allt blev gott och uppskattat även av barnen.

Bett R World har en kul utmaning om lokalt ätande på sin blogg – kolla den!

No comments: