Tuesday, March 20, 2007

KRAV eller närodlat?

Sonia P tog upp frågan om närodlat kontra ekologiskt i en kommentar häromdagen och jag tänkte att den tål att diskuteras lite mera. Vad "ska" man välja, vad är viktigast? Om man har en KRAV-märkt vara som är producerad längre bort och en icke-KRAV som är producerad i närheten? Vad väger tyngst - transportproblematiken med fossila bränslen och global uppvärmning eller problematiken kring konstgödning och bekämpningsmedel?? Jag har ingen aning, måste jag välja så blir det tillfälliga beslut för stunden. Inte särskilt genomtänkt, men inte 17 orkar man vara genomtänkt i mataffären en sen eftermiddag med hungriga barn! (jag är kass på att planera, så det blir betydligt fler impulsköp och snabba beslut i matbutiken än vad det borde vara...). Jag har nog trots allt en tendens att prioritera närheten, kanske för att koldioxid och klimatfrågor är så mycket på tapeten just nu - sånt smittar av sig. Och är det inte så att användningen av kemiska produkter minskar också i det konventionella jordbruket - eller är jag fel ute nu?.

Min dröm är förstås både-och. Närodlat OCH ekologiskt. D.v.s. våra egenproducerade grönsaker och sånt vi köper här i närheten och vet är ekologiskt. Men som det är just nu så är det bara en begränsad del av vårt ätande som uppfyller båda kraven. Dock har vi en stor tomt och bygger ut köksträdgården vartefter, så det blir en allt större andel eget :-)

Problemet är kanske mer akut för den som bor i stan och har svårt att odla själv. Å andra sidan finns det oanade möjligheter där också. Titta här vad man kan göra på ett hustak!

4 comments:

Bett R World said...
This comment has been removed by the author.
Bett R World said...

Jag har länkat till din blogg från min, Klotet 2007, i ett inlägg om att "koldioxidbanta", så att mina läsare kan lära sig mer om hur man äter närodlat.

Christina said...

Kul! Ska kolla din blogg. Fast när det gäller att äta lokalt så känner jag mig väldigt mycket som en nybörjare - och fuskare ibland! Men man måste ju i alla fall BÖRJA någonstans, sen kan det ju bara bli bättre:-)

Emelie said...

Jag har hört ( det var på vetenskapsmagasinet på tv tror jag) att om man ska välja mellan kravodlat eller närproducerat så är det bättre med krav. Kravtomater från spanien är bättre än växthustomater från sverige tex. Ur koldioxidsynpunkt, just därför att gödning och bekämpningsmedel och uppvärmning av växthus är så dåligt för miljön så transporten från spanien är bättre....