Sunday, December 02, 2007

Fröjda dig, det är advent!För många år sedan sjöng jag i kyrkokör och en av årets höjdpunkter var första advent, med mängder av pampig musik, sån man blir glad av att sjunga. En av mina favoriter var Otto Olssons Advent - en dramatisk historia som avslutas med ett kraftfullt "Fröjda dig, det är advent" (gärna med en brassensemble till!).
Och naturligtvis ska vi fröjda oss åt det är advent - väntan på julen, förberedelser, kanske också en tid för en del eftertanke mitt i julröran - vad vill vi med de här fyra veckorna egentligen?
Historiskt var advent en fastetid, fyra veckors fasta innan julfrossandet tar vid. Idag är det nästan tvärtom. Det är julbord, julfester, julshopping, julpynt, julmusik, julkakor, julgodis så man är fullkomligt toktrött på julen - och övergödd - långt före julafton.
Kanske ska vi istället återupprätta traditionen med adventsfasta. Förbereda julfirandet, men inte börja det i förväg. Tjuvstarter är sällan kul... Laga och baka, pyssla och förbereda ska vi såklart göra, men spara firandet till julafton! Sen kan man luta sig tillbaka och bara mysa, äta och umgås tills vardagen och det nya året börjar.
Tänd det första ljuset i adventsljusstaken idag och ta en funderare på vad du vill med advent!

1 comment:

Hannele said...

Tja, jul är ju inte bara den 24:e, klart man ska njuta av glögg och annat under hela den mörka decembermånaden och träffa vänner. Man kan ju köpa mycket färdigt, om man är trött och stressad, huvudsaken att man umgås.