Sunday, April 05, 2009

Äntligen vårbruk!

Nu börjar det likna lite vår här också. Igår var det sol och massor av plusgrader och vårbruket kom igång så smått - det vill säga, jag rensade EN av tio odlingsbäddar, körde jord och gödsel och sen kände jag mig rejält ledbruten. Suck. Det tar längre och längre tid varje år att sparka igång den vinterdegenererade medelålderskroppen och börja använda bortglömda muskler igen. ..

Bara nio bäddar kvar att göra i ordning, plus jordgubbslandet och örtlandet. Och fyra pallkragar som ska fyllas med färsk gödsel och jord för att bli en sorts varmbänkar. Och sisådär en 150 kvadratmeter land att gräva ordentligt för att få bort kvickroten (ja, jag vet, man får aldrig bort den helt, men försöka kan man ju). Förra året odlade jag potatis under halm på en stor del av den ytan. Väldigt mycket av kvickrot och annat har kvävts, men det är en kraftig rotfilt kvar under halmen. Jag vet inte om jag ska täcka ett år till och chansa på att rotfilten bryts ned, eller om jag ska gräva. En variant är ju att gräva planteringshål för plantor (typ kål eller pumpa) och täcka runt om med tidningar och halm. Idéer, någon?

Idag är det grått och fuktigt. Inte läge för att rensa och gräva. Hämta gödsel hos hästgrannen, kanske?

3 comments:

Miranda said...

Jag har själv grävt bort en massa kvickorot då och då under vintern när det har varit tillräckligt torrt utna att vara fruset. Om du kan odla i det där rakta av vet jag inte. Kanska du kan fräsa sönder räötterna om du vet att de är döda?
Och ja - jag har vårbrukat torsdag-fredag-lördag här i zon 1. Nu har jag sått och satt allt jag ska just nu och ska börja rensa i hallonen, som inte har blivit gjort tidigare.
Nässlorna börjar också bli stora och granna.

Jordefamn said...

Jag skulle tro att det är större chans att bli av med kvickroten genom att täcka än att gräva, men du får nog täcka i 2-3 år till i så fall. Att sätta starka växter där kan nog vara en bra idé.

Christina said...

Jag vill inte fräsa, av olika anledningar. Helst inte gräva heller, när det inte är nödvändigt. Tyvärr är här sällan torrt och ofruset på vintern, annars låter det som en bra idé. Kanske jag gräver en del och täcker en del och jämför. Men nu regnar det...

Jämrans zon 1-typer, här har tjälen fortfarande inte gått ur riktigt :-( Så och sätta är inte att tänka på än på ett bra tag. Men jag fyller pallkragar med jord och gödsel som drivbänkar så kan jag tjuvstarta lite under glas i alla fall.