Monday, June 11, 2007

Saftrecept

Såhär års går det åt stora mängder saft! Tack och lov finns det också gott om råvaror att göra saft av – köpesaft med märkliga ingredienser försöker vi undvika så långt det går.

Enklast av allt är vanlig kokt saft: Dela frukt, bär eller rabarber i bitar, koka med ett par deciliter vatten tills det är mjukt och sönderkokt och låt rinna av i silduk någon timme eller så. (Man kan låta det stå över natten om man lyckas hålla flugorna borta). Mät upp den avrunna saften, blanda i 6 dl socker per liter saft, koka upp igen och skumma om det behövs (det brukar behövas). Häll het saft på heta flaskor och förslut omedelbart. Då håller sig saften bra i matkällare e.d. Annars är det säkrast att stoppa den i frysen för långtidsförvaring (tomma sirapsflaskor är jättebra att frysa in i – men fyll dem inte helt och hållet!)

Ett recept på kombinerad rabarbersaft och -godis har jag läst men inte kommit fram till att prova ännu. Men jag har läst det i Åter och då måste det ju vara bra :-)

Rabarbergodis och -saft (ur Åter 2/03)
Skär rabarber i cm-tjocka skivor och fyll en vinhink. Häll på kokande sockerlag så det täcker och låt stå till nästa dag. Sila av saften och frys in (eller konservera). De avsilade rabarberbitarna torkar man och lägger sedan på glasburk – det är godiset.

Sen kan man ju göra saft av allt möjligt annat också. Flädersaft har väl många smakat. Jag fick nyligen syrensaft i utbyte mot några plantor. Väldigt gott, men jag glömde be om receptet. Men jag misstänker att det görs på samma sätt som saft på älgört. Älgörtssaft har en lite märklig, nästan parfymerad doft och smakar "blommigt" och gott. Den blir ganska stark och kan spädas ut ordentligt. Eller blanda med lite vodka till en sommardrink...

Älgörtssaft
20 klasar älgörtsblommor
1,5 liter vatten
2 kg strösocker
2 citroner
25 g citronsyra

Skölj blomklasarna. Riv citronskalet och pressa citronerna. Koka upp vattnet med sockret och häll det över blommor, citronskal och citronsaft. Blanda ut citronsyran i lite av det varma vattnet och blanda i det också. Låt stå kallt i fem dagar. Sila upp och häll på flaskor. Förvara kallt eller i frys.

Njut :-))

4 comments:

Emelie Emanuelson said...

Det är så roligt att läsa din blogg, jag tror vi tänker rätt lika.

Anonymous said...

Hej, Sonia P här igen. Glämde tacka för din förklaring om täckodlingarna. Nu med tropisk värme ena dagen och iskyla nästa så växer det så det bara knakar. Din blogg är verkligen en inspiration.
Tack

Christina said...

Kul att kunna inspirera någon :-) Jo, här växer det oxå så det knakar - en ovanligt fin vår och försommar i trädgården har det varit. Hoppas det fortsätter lika bra!

Maya said...

Tack för dina fina recept! Har kommit över ett par kg rabarber och skall testa saften/godiset men som novis har jag några följdfrågor jag hoppas du kan hjälpa mej med; får kärlet man gör saften i vara en helt vanlig plasthink med lock? Består sockerlagen av lika delar vatten och socker? Är egentligen inte helt förtjust i att sockra mycket då jag gillar det syrliga, kan man minska tror du? tack för inspirationen och tips! /Sofia