Monday, June 18, 2007

80% mindre – vatten


Jag spinner vidare här på Sharons utmaning om att minska vår förbrukning av växthusgaser, el, vatten och en hel del annat till en rimligt uthållig nivå – i Västeuropa skulle det innebära en minskning med ungefär 80%. Idag handlar det om vatten. Rent vatten är något av en lyx, globalt sett. I Sverige har vi fortfarande gott om rent vatten, vilket innebär att vattenförbrukning inte är något stort problem i sig. Trots det innebär vår vattenhantering en del hel energiåtgång – vattnet ska pumpas upp, transporteras ut till hushållen, transporteras till reningsverken, renas och sedan släppas ut i det fria igen. En del av vattnet ska ju också värmas till varmvatten.


Vårt hus har egen brunn, så vattenförbrukningen för oss handlar i huvudsak om två (eller snarare tre) saker: vattenpumpen drar el, vattnet ska värmas och brunnen får inte sina. Avloppsvattnet går till en trekammarbrunn, så det blir ingen belastning på reningsverket.


Hur mycket vatten vi förbrukar har jag faktiskt ingen som helst aning om. Än har brunnen inte sinat, men det blir ganska lågt vattenstånd torra, varma somrar. Jag tror hur som helst att vi gör av med bra mycket mera vatten än det som är rimligt enligt Sharons beräkningar: 10 gallons per person och dag, vilket innebär ca 38 liter. Det är inte särskilt mycket... Det blir ingen vattentoa, knappt några duschar, snålt med tvätt- och diskvatten...


Så hur spar man på vattnet? Det handlar ju förstås delvis om de vanliga goda råden: fundera på hur man hanterar tvätt, dusch, disk o.s.v. Måste man duscha varje dag, eller räcker det att tvätta sig i handfatet? Kan doppet i badsjön vara ersättning för duschen en varm sommardag? Måste jag köra den där tvättmaskinen, eller kan jag vänta tills i morgon och trycka in lite mera tvätt? Hur ska jag jobba i köket för att dra ned så lite disk som möjligt? Kan jag stänga av kranen medan jag borstar tänderna/tvålar in mig/schamponerar håret i stället för att låta den rinna? O.s.v. Alltså att man tänker ett par varv extra innan man sätter på vattenkranen.


Toaletten förbrukar ju en massa vatten. Om vi hade byggt nytt så hade vi installerat något slags mulltoa e.d. Nu sitter vi fast i en vattentoalösning som det skulle kosta en hel del att ändra på. Samtidigt är det ju absurt att göra diverse behov i rent dricksvatten, bara för att sedan spola bort alltihop! Vore det lite mer ordning på oss så skulle vi åtminstone ta vara på urinen: kissa i en spann, späda ut det hela med tio gånger så mycket vatten och sedan vattna med det. Ett utmärkt kvävegödselmedel som för det mesta bara går till spillo. Undrar hur man får med familjen på det...??


Nånting som vi faktiskt har provat är att ta vara på gråvattnet. Gråvatten är det som används till tvätt, disk, dusch och i handfatet. Det är vatten som är nästan rent, med bara små tillsatser av diskmedel, lite matrester, lite smuts från hud och kläder – men till största delen rent vatten. Det går utmärkt att ta vara på och vattna med. Man kan bygga komplicerade system för att ta vara på och rena gråvatten, med pumpar och dammar och allt möjligt. En lågbudgetlösning för varma somrar, när brunnen hotar att sina, är det vi körde förra sommaren: en stor vattentunna utanför köksfönstret, där man tömmer diskvatten, kokvatten m.m. och sedan vattnar med det. Enda haken är att det inte får stå i solen mer än någon dag, då börjar det lukta illa! Man får vattna med det direkt.


Vi försökte hitta något sätt att få ut sköljvattnet från tvättmaskinen till bevattning, men vi fick det aldrig att fungera riktigt. Det blev nånsorts baksug så att maskinen inte tömdes ordentligt. Annars hade det varit en bra idé.


Sen tar vi också vara på regnvatten på enklast tänkbara sätt: vanliga vattentunnor under stuprören. De blir dock snabbt överfulla när det regnar mycket och vi har pratat om att på något sätt tömma över vattnet i en cistern e.d. Men det är än så länge bara planer. Vattentunnorna blir i alla fall en hel del gratisvatten till att vattna trädgården. Har man dessutom trädgårds- och köksland permanent marktäckta så går det åt bra mycket mindre vatten till bevattning. Och att vattna gräsmattan kan man ju faktiskt strunta i - då växer den långsammare och så behöver man inte klippa så ofta. Bara fördelar!

5 comments:

Anonymous said...

Bästa lågbudgetlösningen är nya energisnåla maskiner, som förbrukar mindre vatten också.

Elins trädgård said...

Jo, men det kostar ju energi och råvaror att producera maskiner och det kostar energi att återvinna de gamla... jag är lite skeptisk till att ny teknik alltid är den bästa lösningen!

Ibland kan det vara bättre att använda det man har så snålt som möjligt i stället för att bidra till berget med teknikskrot, eller ytterligare spä på en redan absurd råvaruutvinning. Gruvdrift är inte precis den mest miljövänliga hanteringen...

Och så är det en kul utmaning att vända och vrida på de möjligheter man redan har i huset i stället för att åka iväg och köpa nytt :-)

Anonymous said...

Tja, vi fick arva en gammal frys och fick betala hundratals kronor extra i el varje månad..

Elins trädgård said...

Det är ju en balansgång det där - vi försöker använda frysen minimalt i stället. Vi har tre stycken, men de är igång bara när de behövs. Annars stänger vi av dem. Och två av dem står i källaren där det är svalt, då drar de mindre el.

Var och en har sin lösning!

Anonymous said...

Ett smart sätt att trimma sin toalett till snålspolning är att helt enkelt fylla upp en eller två halvliters PET-flaskor med lite, sand eller sten i botten, och sen vatten. Skruva åt korkarna hårt!

Lägg dem sedan i toalettens vattenbehållare och du har tagit bort 0,5-1 liter av spolvattnet. Du kan i princip fylla med så många flaskor som det får plats i vattenbehållaren.

Ett annat sätt är att kissa i trädgården.

Lycka till...