Saturday, June 16, 2007

Dagens mat

Vi gillar asiatisk och inte minst indisk mat hela familjen. Frågan är hur man får ihop det med en strävan efter att äta lokalt? Kryddorna är ju svåra att undvara, men därutöver fungerar det ganska bra. Och man kan ju odla både vitlök och chili själv. Bakom glas i trädgården står sex chiliplantor på tillväxt och i höst ska jag sätta vitlök. Glömde det i fjol – hur det nu gick till???Idag åt vi: indiskinspirerad gryta med grisbog, lök, tomater, vitlök, ingefära och chili. Till det gråärter med färsklök, puttrade i currypasta och citron. Squashpickles. Hembakat naan-bröd (eller nåt åt det hållet i alla fall) på dinkel. Det mesta, utöver kryddor, tomatpasta och citron, från närområdet/trädgården.

2 comments:

Anki said...

Jättekul att läsa om maten ni äter! Framför allt hur man kan äta globalt fast ändå lokalt.

Christina said...

Det är ju ganska tänjbart för vår del detta med att äta lokalt. Tanken är ju att huvuddelen av råvarorna ska vara från "här i närheten". Men vi tillåter oss en del kryddor och annat "litet och lätt", som inte kräver så mycket koldioxid för att fraktas hit.

Sen är det ju kul att försöka odla kryddor också, som sagt är chili och vitlök på G. Och man kan tydligen odla ingefära och citrongräs också, men så långt har vi inte kommit än.