Wednesday, June 27, 2007

Gör din egen tvål!

Ta makten från kosmetikaföretagen – gör din egen tvål och hudkräm! Det blir MYCKET billigare, du bestämmer exakt vad som ingår, du slipper konstiga ingredienser som ställer till det i naturen och du designar dina egna dofter – eller väljer oparfymerat. Framför allt är det väldigt roligt! Lite som att baka, eller sticka – man testar olika recept, funderar kring färg/smak/doft, skapar något eget och det blir nästan alltid bra :-)

Vilka råvaror man vill använda beror mycket på ens egna preferenser och ideal. Man kan köpa mängder med olika slags mer eller mindre exotiska ingredienser som jojobaolja, kakaosmör och olika eteriska oljor från specialbutiker (jag har köpt en del från Crearome och är nöjd). Men man kan precis lika gärna använda sånt som finns i den lokala livsmedelsbutiken. Eller råvaror från den egna trädgården eller slaktdjuren. När vi köper hela lamm tar jag vara på fettet till tvåltillverkning – en råvara som är helt gratis eftersom man i de flesta fall skulle ha kastat bort den (sånt gillar jag!).

Om man inte vill använda animaliska fetter så fungerar rapsolja och olivolja bra. Kokosfett blir bra i tvål. En mycket enkel hudsalva gör man av raps/olivolja och bivax (eller fårfett). Man blandar detta i valfria proportioner (ungefär 3–4 ggr så mycket olja som bivax). Värm försiktigt i vattenbad tills vaxet smälter. Rör sedan i det medan det svalnar. Innan det är helt avsvalnat droppar du i valfri eterisk olja (10–20 droppar kan vara lagom till en liten burk salva). Jag gillar lavendel, geranium och ylang ylang som ger en blommig, romantisk doft. Lite patchouli ger tyngd och lite citron ger friskhet. Som sagt, man kan designa sin helt egen doft.

Att göra tvål är lite mer omständligt (men inte svårt, egentligen). Det handlar om en kemisk reaktion där fett reagarar med natriumhydroxid (NaOH), även kallat kaustiksoda. Starkt och frätande och skrämmande för många. När reaktionen – förtvålningen – går rätt till blir det emellertid ingen NaOH kvar i tvålen och ingen kan komma till skada. Men då måste man ha koll på proportionerna, väga noggrant och följa recepten till punkt och pricka. Dessutom ska tvålen ligga och mogna ett par månader innan man använder den. Liksom med hudkräm kan man doftsätta som man vill, eller låta bli.

Du kan använda det du har i trädgården i både tvål och hudkräm: ringblommor, nässlor, johannesört, morot o.s.v. Massor av recept finns på Shenet. Där finns också flera tvålrecept. En annan mycket bra tvålsida är Miller’s soap. Det bästa jag har läst på svenska är en artikel i Åter nr 4/01 (som fortfarande finns att köpa) och en bra diskussion om tvåltillverkning fördes på Alternativ förra året – här är ännu en..

Jag har gjort egen tvål och hudkräm i drygt ett år nu och det är i stort sett allt jag använder. En mild tvål fungerar bra till schampoo också, i synnerhet om den är gjord på olivolja. Själv tycker jag att huden har blivit bättre sedan jag slutade med ”köpekrämer” – smidigare och friskare.

12 comments:

Anonymous said...

Ja jag håller med om att man borde var mycket nogrannare med vad man utsätter sin kropp för.....även hygienprodukter......

.....en vän till min berättade att det du sätter i håret, dyker upp i blodet i mätbara värden efter en halvtimme......skrämmande när man tänker på det..

...sedan har jag alltid tyckt att svensken överlag är lite "över-renlig"......man kanske kan skona huden och håret och inte tvätta dem(med tvål) mer än 2-3 gånnger i veckan?

.....så sker en naturlig återfettning, och man slipper kränga i balsam och annat för att inte håret ska se ut som svinto ;)

/kattenihatten

Christina said...

Jag märker att när jag tvättar håret med schampoo, så måste jag tvätta oftare än när jag använder tvål- Fast varför det är så vet jag faktiskt inte!

Och, som sagt, man behöver ju inte tvåla in sig vareviga dag om man nu inte har ett jättesmutsigt jobb eller så.

Anonymous said...

Har du något tips på var man kan hitta lämpliga burkar till egengjord hudkräm...? Mvh Maria

Anonymous said...

Jag skulle vilja testa att göra egen tvål, men vart köper man sådana saker?

Anonymous said...

man kan köpa burkar mm på crearome på nätet

Hannah84 said...

hej.
Jag undrar varifrån man kan köpa natriumhydroxid? Skulle gärna börja framställa egna tvålar.
mvh/Hannah

Linnea said...

man kan köpa natriumhydroxid i välsorterade livsmedelsaffärer eller järnaffärer, det fungerar som propplösare också tydligen :)

Anonymous said...

Det var väldigt intressant att läsa om din tvåltillverkning! Kanske kan du utveckla det lite så man kan testa själv?? Det blir ju billigare och du kanske kan ge ett litet tips på hur stora mängder av allt man ska ha av det man ska använda??

Anonymous said...

vad har du i din tvål och hudkräm? :-) / Linda

Anonymous said...

hej

jag har ocksa tankt borja gora egen tval men problemet ar bara att jag inte far tag pa lut. Har letat och letat och letat ...
Var koper du din lut? Dom skulle kanke kunna skicka till mig ...

Mvh
Emelie
emelie_algon@hotmail.com

Anonymous said...

Men vilka proportioner ska det vara mellan tex olivolja och NaOH. Och hur gör man. En bättre beskrivning tack!

Christina said...

Följ länkarna i inlägget så hittar du recept. Där förklaras också hur du själv räknar ut proportionerna mellan fett och NaOH.