Tuesday, March 24, 2009

Sol, vår och smuts

På morgonen lyser vårsolen in genom köksfönstret och avslöjar obarmhärtigt alla vinterns avlagringar av damm och smuts. Vart man än tittar är det rent ut sagt skitigt. Det finns folk som tar sånt som en utmaning och sätter igång med Stora Vårstädningen. Och så finns det såna som jag. Jag tycker om att ha det rent och fint omkring mig och jag avskyr att städa. Det är trist, jobbigt och hur man än gnor blir det aldrig riktigt bra. Jag är helt enkelt inget bra på att städa, även om jag försöker hålla huset hyfsat rent.

Avigsidan med att bo i ett äldre och lite slitet hus blir så tydlig när det kommer till städning. Det blir helt enkelt inte rent på samma skinande sätt som det blir i ett nytt hus med släta, jämna ytor. Här är det lite slitet, sjavigt och ojämnt. Smuts gräver ned sig i springor och ojämnheter. Mängder av profiler och lister som samlar damm och flottiga fingeravtryck. Slitna tapeter i köket som drar åt sig fett och smuts.

En lösning är ju att göra om allting. Lägga nya (plast)golv överallt, riva ned tapeter, måla om köket, byta alla repiga skåpluckor, riva ut allt gammalt och smutsigt. Men jag har inte riktigt tid eller råd - jag försöker fräscha upp ett rum åt gången och det går inte fort. Köket skulle jag egentligen vilja bygga om från grunden, det är väldigt slitet och har en massa opraktiska lösningar.

Och där nånstans landar man i eko-dilemmat: bygga nytt och slänga ut all gammal skit eller ta vara på det som finns och renovera lite varsamt? Ha ett skinande och hygieniskt hem eller leva med en del smuts i hörnen som inte riktigt går att få bort? Sätta sin helt egen prägel eller leva med de spår som generationerna före oss har avsatt.

Hursomhelst tas alla ekorekotips för att städa tacksamt emot! Hur gör man med slitna linoleumgolv, flottig vävtapet i köket, repiga skåpluckor och dörrkarmar med flagnande färg? Så att det faktiskt ser rent och fint ut, även om det är slitet!

9 comments:

Eva said...

Har tyvärr inga tips, men du har all min förståelse och sympati i städdilemmat. Gillar också när det är rent och fint, men ogillar själva utförandet. Och nej, jag kan inte tänka mig att köpa den sortens hushållsnära tjänster (men däremot en händig person som kan spika ihop den spaljekonstruktion som finns i mitt huvud men som mina händer vägrar att förverkliga).

Anonymous said...

Golven är relativt enkelt. Bona! På gammalt hederligt sätt! Får urgamla trasiga golv att se ut som nya, med bonusen att de blir oändligt lättstädade!

Det andra är lite svarare förstås... Ett nytt lager ekovänlig färg?

Christina said...

Bona?? Ja, kanske det. Ska faktiskt prova. Ommålning står på to-do-listan, men jag vet inte om jag vill lägga tid på att måla köket som egentligen skulle göras om från grunden... velar lite där.

Lotta said...

Sitter i exakt samma dilemma som du med hus modell äldre och ojämnheter lite här och där, så jag följer det här inlägget med intresse. Göra om lite? Göra om allt? Ja, det är frågan... Samtidigt är det väl det som är charmen med ett gammalt hus, att det finns en historia och en själ i det.

hippihäxan said...

Gamla linoleumgolv behöver ju aldrig städas... De ser smutsiga ut jämnt även när de är rena.... Alltså gör man tvärtom struntar i att svabba dem, det syns ju ändå inte :) SÅ tacksamt, och jag ångrar ibland att vi bytte våra mot nya trägolv, där all smuts syns :(

Christina said...

hippihäxan: I like :-))

Anonymous said...

Man kan ju sluta snegla på lantliv å drömhus magasinen och inse att man lever i den verkliga världen med riktiga människor med riktiga icke photoshops-retusherade liv. Amen

ArtCecilia said...

Ack så väl jag känner igen din beskrivning av hur svårt det är att få det rent i ett gammalt slitet hus. Det är SKITJOBBIGT, ända tills man liksom accepterar och gör vad man kan, sen får det va', tills det är städdags nästa gång, då samma funderingar uppkommer.

Man får försöka ta det med jämnmod och njuta av att kunna skylla på husets allmänna status, den gång man liksom inte har lust att städa!*s*

lelle said...

Solglasögon?

... vi renoverar och bygger till vårt 20-talstorp. Det blir modern standard i köket och badrummet, i övrigt plank på golven och fasspont på väggarna. Tapet går bort. Här ska vi kunna meka med och testköra moppen inomhus utan att vara rädda för att sabba golv och väggar.

Mitt bästa ekotips i byggsvängen är nog att välja trä. Trä, trä, trä. Täckmåla, så slipper du 70-talets bastupanelkänsla (vilken i alla fall jag är måttligt imponerad av). Trä håller länge och går att köpa billigt på lokala sågen. Förbilligande är oxå varor sålda på ex radannons, ett toppenbra kontaktnät (umgås bara med människor du har nytta av!) och att "lägga näsan i blöt". En kompis har byggt och inrett sitt hus med en massa fådda saker, bara för att hon hugger folk i flykten och frågar om hon kan få deras spillgrejer.

Fördyrande är helt klart att göra saker provisoriskt. Lägg inte pengar på sånt du ändå ska slänga ut. Lid i eländet, så kommer du snabbare till skott och får det som du vill ha det.