Thursday, March 12, 2009

Du strålande nya värld

Jag hör på radio att 51% av svenskarna vill ha kärnkraften kvar eller utbyggd. 30% vill avveckla och resten vet väl inte riktigt vad de vill. Jo, visst. Kärnkraft är väl bra. Det är bara några små tekniska detaljer att lösa, sen har vi hur mycket billig energi som helst, inte sant?

Visst, det finns ju lite miljöproblem kring uranbrytningen. Men vi kanske kan hämta vårt uran någonstans i tredje världen, så slipper vi tänka på det. Sen ska ju avfallet hanteras, transporteras och deponeras någonstans. Å andra sidan finns det ju alltid kommuner som behöver arbetstillfällen, så de kan väl borra ned det i berggrunden där. Risker? Nja, vi måste ju värna om jobben. Och det där med att kärnkraftverken skulle kunna bli mål för terroristattacker – nä, men så jävliga kan di väl inte vara??

Det ska visst finnas en ny sorts kärnkraftsteknik som är hemskt mycket bättre och säkrare och som skapar mycket mindre avfall. Jodå, och vi kan göra guld också, bara vi hittar de vises sten.

Egentligen har vi ju inga alternativ till utbyggd kärnkraft. Jag menar, då måste vi ju spara på energi. Minska vår energianvändning helt enkelt. Hemska tanke! Då kanske vi till och med måste ompröva hela vårt sätt att leva. Usch så jobbigt!

Är det överhuvudtaget någon som minns vad vi trodde på en gång i tiden. Hur vi gick i Barsebäcksmarscher och skanderade Vad ska väck? Barsebäck! Vad ska in? Sol och vind! Nej, jag tänkte väl det. Tror jag ska gå i ide att tag och hoppas att det här tramset går över...

3 comments:

Gunilla said...

Jag minns mycket väl! Det var det året jag gick på lärarhögskolan i Uppsala, så jag hade faktiskt förmånen att få vara med och demonstrera. Och visst är det svårt att förstå hur folk tänker idag - kärnkraften har ju inte blivit mindre farlig sen dess! Men gå inte i ide - vi får aldrig sluta höja våra röster.;)

Eva said...

Kanonbra inlägg!! Jag var bara barnet på den tiden det begav sig. Alltsom oftast känner jag mig fortfarande som ett litet barn som folk klappar på huvudet. Nämen det förstår du väl att vi måste KONSUMERA. Vi kan ju inte gå TILLBAKA i utvecklingen. - Nä, men kanske framåt till en mer realistisk livsstil. Men vad vet väl jag?

mamma 2.0 said...

Jodå jag minns fast jag var liten då :-). Jag brukar åka på samma buss som en man som har en sån där gammal Atomkraft - nej tack-knapp på sig. Han minns säkert också. Så vi är väl några stycken åtminstone.