Friday, February 13, 2009

Food Waste Reduction Challenge

Bloggvärlden är fylld av olika bloggares utmaningar om ditten och datten. En av de klokare kommer från Crunchy Chicken och handlar helt enkelt om att inte slänga mat! Utmaningen är enkel: minska så mycket som möjligt på den mat som hamnar i soporna eller i komposten. Det här gäller förstås inte sånt som man rensar bort, skal och sånt, utan riktig mat, som egentligen skulle ätas upp.

Vi är ganska bra på att ta vara på matrester och undvika slöseri, men visst slängs det mat i onödan här också. Så nu fick jag en kick att tänka till lite extra!

Här är ett gammalt inlägg om att ta vara på rester!

3 comments:

Anonymous said...

När jag har möjlighet brukar jag ta tillvara på mat som butiker slänger (det är mycket!), alltså dumpsterdiva. Både gratis mat och.. tja, anti-slänga. Det är också ett sätt att bemöta utmaningen.

Christina said...

Ett lysande sätt! Men hur kommer du åt butikernas containrar, är de inte låsta?

Anonymous said...

Jag brukar hålla till i Spanien, där kulturen kring att "återvinna" mat både är stor, socialt accepterad och laglig (till skillnad från i Sverige tror jag, där även sopor tillhör de som slängde dem..). Vissa butiker ställer till och med ut osäljbar men fin mat i lådor så man slipper rota bland andra sopor. Det är så otroligt mycket som slängs!

I Sverige är det lite lurigare. Många låser sina containrar, eller har dem bakom stängsel etc. Men på andra ställen är det fritt fram. Bara spana lite bland butikerna i närheten, gå dit en halvtimme efter stängningsdags och se om det finns något tillgängligt. Man får vara uppmärksam och ha tålamod, beskrev en vän Lunds dumpsterdivingklutur som. Kanske kan man till och med fråga butiksägarna om man får ta tillvara den gamla maten. Jag vet att Food not bombs får sin mat så, och många butiker brukar vara otroligt hjälpsamma! Det är förvisso skillnad på ideella rädda-världen-organisationer och privatpersoner, men med ett stort leende går det mesta att lösa ;)

Det är en spännande värld. Och beroendeframkallande..

Lycka till! Och skriv gärna om du provar någon gång :D