Thursday, February 05, 2009

Sjuk familj och trädgårdsplanering

Vi har fått nånsorts rejäl förkylning med hög feber som vandrar runt i familjen, så det har inte blivit så mycket gjort på hemmafronten den senaste veckan. Jag hade tänkt gå igenom alla fröpåsar från ifjol och se vad som behöver kompletteras, men det har jag helt enkelt inte orkat. Man kan ju tycka att det är gott om tid med sånt, men en del saker behöver försås snart för att hinna bli något till sommaren. Chili, t.ex. ska i jorden vilken dag som helst. Jag ska så en gul chili som heter Sarit Gat, som ger mycket goda, fruktiga chili som är precis lagom starka.Så tänkte jag beställa en ny sort från Runåbergs som heter Hot Lemon bara för att beskrivningen låter trevlig! Och kanske någon mer sort också.

Aubergine ska också sås i god tid, jag försökte i fjol men alla småplantor dog. Nytt försök i år! Och så ska jag så några tidiga tomater och hoppas på att jag får växthuset klart i tid så de kan flytta in där. Frilandstomaterna är ingen idé att så förrän senare.

I år får jag tänka om lite med trädgården eftersom vi bara bli tre som ska äta ur den. Mer fokus på sånt som barnen verkligen gillar och mindre på sånt som bara jag äter. Mycket lök (det sätter vi alltid för lite av), massor av morötter men lite mindre av andra rotfrukter. Mycket broccoli, som ju också är lätt att spara i frysen (jodå, barnen äter broccoli). Mycket vitkål, eftersom det gick så bra att göra surkål i fjol. Och så vidare. Men det gäller att planera nu, sen när det väl är dags att börja så och sätta har man inte tid att tänka efter vad, var och hur mycket.

Orkar jag så ska jag göra varmbänkar i år igen. Men det är lite för tidigt ännu.

2 comments:

Emma said...

Planering är bra! Själv har jag köpt så mycket frö att jag inte vet hur allt ska få plats på min lilla odlingslott... Hur håller du mask och ohyra borta från broccoli och vitkål? Något bra knep?

Christina said...

Handplockning och fiberduk. Något bättre knep har jag inte... Man får gå över kållandet minst en gång per dag när det är som värst och plocka, plocka...

Har man bara ett litet kålland så är täckning med fiberduk hela säsongen bra. Men den måsta vara hel och helst ligga på bågar en bit ovanför kålen.