Friday, October 17, 2008

World Food Day

är det den 16 oktober varje år. Med anledning av det har Sharon ett (som vanligt) intressant och viktigt inlägg om matlagning och om att ta tillvara mat, en konst som är lika viktig som att odla maten. Det är egentligen inte brist på mat, globalt sett (ännu i alla fall) men hunger och svält blir följden när enorma mängder mat aldrig blir ätna eftersom de förstörs i förvaring eller transport. Eller slängs bort i butikerna för att de inte blir sålda (butikerna tar ofta in mer än de räknar med att sälja för att inte få tomma hål i hyllorna. Det som inte säljs hamnar i sopcontainrar!).


Och även mat som köps hem går till stor del till spillo. Jag har skrivit om det förut och jag tjatar igen: runt en fjärdedel av all mat som köps hem och lagas till i hushållen blir aldrig uppäten utan hamnar i soporna, eller i bästa fall i komposten. Det är ett slöseri som är fullkomlig vansinnigt och som delvis beror på okunskap. Många vet inte hur de ska använda rester, eller hur man ska avgöra om maten har blivit dålig eller inte – man stirrar sig blind på bäst-före-datum i stället för att använda smak och lukt.

Många tänker kanske inte heller på att man man "förädla" råvaror på olika sätt för att förlänga hållbarheten. Använda övermogna bananer i en kaka, vispa den gamla grädden till smör eller torka grönsaker när man köpt för mycket. Tror jag ska återkomma till detta lite mera i kommande inlägg.

Läs mera om World Food Day:

FN:s sida

Dystra nyheter från euronews

AllAfrica

No comments: