Saturday, May 17, 2008

Min vilda trädgård

Vår trädgård är inte direkt något under av prydlighet. Eftersom vi har drygt 3000 kvadratmeter tomt, jobb att sköta + lite annat att pyssla med så blir det som det blir. Inga växter som kräver en massa pyssel, inga välrensade blomsterrabatter, inga ogräsfria köksland med grönsaker i prydliga rader.

Framför allt så får stora delar av trädgården sköta sig delvis självt, även där vi odlar mat och blommor. Det är inte bara arbetsfritt, det kan bli riktigt intressant att se vad som händer, som här där rabarbern fått sällskap av en självsådd planta med dansk körvel (gott att krydda nässelsoppan med).

I takt med att vi har börjat fixa och dona i en trädgård där ingen egentligen gjort mer än klippt gräset det senaste decenniet eller så, börjar det dyka upp saker. Första året kom det aklejor överallt. Det gör det nu också, men nu med sällskap av fingerborgsblommor. Förgätmigej växer som ogräs, men den är så fin så den får hållas. I år ser jag självsådda prästkragar lite varstans. Trädgårdssmultron fanns när vi flyttade hit och vi uppmuntrar dem bäst det går.
Här växer mynta, citronmeliss, förgätmigej och lite annat smått och gott om vartannat. Det har blivit i balans efter några år, inget tar överhanden. Och vi har örtte till ett helt kompani, om så behövs!

Vi fick några jordgubbsplantor av en granne första sommaren. De är en sort som revar sig hejvilt och det utnyttjar vi genom att låta jordgubbarna själva flytta över till nya jordgubbsland. Varför gräva upp och flytta plantor i onödan?

Somliga kryddväxter blir nästan ogräs när de väl fått fäste. Mynta, citronmeliss och oregano stortrivs här och klarar sig helt på egen hand. Framför allt oreganon självsår sig och dyker upp när man minst anar det. Vi skulle kunna försörja en hel kedja med pizzabutiker med oregano, om så krävdes!
Här har en oreganoplanta slagit rot i gränsen till jordgubbslandet (svart plast på jordgubbarna var ingen bra idé, den håller inte!).
Det kanske inte alltid är så himla prydligt i vår trädgård. Men det är grönt och frodigt och jag inbillar mig att det är en betydligt större ekologisk balans här än i en mera välrensad trädgård. Ogräs och blommor fungerar som värdväxter för rovinsekter som äter bladlöss och andra skadedjur. Vi har nästan aldrig några direkta problem med skadeinsekter, undantaget kållarver, som inget verkar bita på...
Här är också mängder med fåglar året runt, det finns paddor (väldigt trevliga djur), fjärilar och mängder med insekter vi inte vet namnet på. En grannkatt har mutat in sitt revir här och håller möss och sork under kontroll.
Biologisk mångfald är den högtidliga termen, det är faktiskt en väldigt bra ursäkt för att inte ha en alltför prydlig tomt :-)

3 comments:

Anonymous said...

nattfrosten? hur går det med den nu då?

här ligger potatisblasten som mörka trasor i landet, buhu.

annan

Elins trädgård said...

Jomen det gick ganska bra! Vi bor så högt så att frosten "rinner nedåt" i stället för att lägga sig här. Nån enstaka potatisblast som gav upp bara. Vi har ofta flera grader varmare än nere i dalgången,utom mitt i sommaren när det är svalare här. Helt OK för min del!

Trist med potatisen, men den kommer igen! Det blir ny blast snart.

Anonymous said...

blastig potatis låter inte bra.
tips. ställ potatisen högt upp